Dostupni linkovi

KFOR razočaran severom Kosova


(FOTOGALERIJA: Barikade na severu Kosova, 18. oktobar 2011)

Konvoji KFOR-a nisu uspeli u utorak da izvrše snabdevanje svojih vojnika koji se nalaze pored puteva ka graničnim prelazima Jarinje i Brnjak jer su naišli na otpor demonstranata koji su bili izašli na putevima na severu Kosova, saopšteno je iz KFOR-a.

“Razočaran sam ovim ishodom. Sever nije pristao na zahtev za uklanjanje blokada na putevima; međutim, nadam se da će predstojeći sastanak na severu dovesti do pozitivnog rezultata. KFOR je spreman i odlučan da preduzme akciju u ime slobode kretanja ukoliko opštinski sastanak u sredu ne donese zadovoljavajuće rezultate. Usredsređeni smo na omogućavanje normalnog života civilima,” kazao je general major Erhard Drevs, komandant KFOR-a.

Sa druge strane, Srbi na severu zatražili su više vremena od KFOR-a kako bi doneli odluku o kretanju KFOR-a po opštinama na severu.

Jedan od predstavnika Srba iz severne Mitrovice, Krstimir Pantić, naveo je da će tzv. Skupština opština na severu u sredu odlučiti o predlogu da se vojnicima KFOR-a omogući periodično kretanje na severu, kako bi se dostavile osnovne životne namernice vojnicima.

„Ali to nikako ne znači da oni imaju potpunu slobodu kretanja i da se mogu šetati severom pokrajne. Jer za sada ni Srbi nemaju slobodu kretanja. Srbi ne mogu preko administrativnih prelaza da idu u centralnu Srbiju već su prinuđeni da koriste alternativne puteve. Tako da smatram da je to jedan kompromis koji će odbornici prihvatiti pre svega predložiti sutra na sednici“, kazao je Pantić.

Ivanović: KFOR ne može da asistira kosovskim institucijama

Državni sekretar za Kosovo u Vladi Srbije, Oliver Ivanović, zatražio je povratak KFOR-a u statusno neutralni okvir.

„Mora KFOR da shvati da ne može da asistira kosovskim institucijama ako je jasan stav Srba sa severa da to jednostavno neće prihvatiti, dogovor oko toga da neće transportovati carinike, da neće dozvoliti da naoružane jedinice dođe na sever, pa da neće asistirati čak ni EULEX-u ako bude hteo da dovodi carinike, to su rekao bih tri ključne stvari koje bi srbi trebali da postignu u dogovoru sutra“, kazao je Ivanović.

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Ljubiša Petrović u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da će građani, ukoliko ne bude postignut dogovor i pronađeno rešenje koje će za njih biti prihvatjlivo, posle uklanjanja postojećih barikada postaviti nove.

"Mi ih uklanjati nećemo. Oni će možda pokušati nešto da urade, da ih uklone upotrebom sile - putem sile može sve da se uradi - ali sila, odnosno batina uvek ima dva kraja. Ja ne preporučujem da se to tako radi, međutim - sila boga ne moli, bog silu ne voli. Narod neće da se preda - to je to što je ovaj narod ovde mitrovački, iz Zubinog Potoka, iz Leposavića, iz Zvečana rešio i to će tako biti. Čak nikakvi pregovori Borka Stefanovića koji bi da pregovara u nečije ime, ne znam u čije samo, nas ne interesuje, a ni KFOR što može da skine blokadu. On može da skine jednu blokadu, postavićemo drugu i igraćemo se do zore, što bi rekli", kazao je Petrović.
XS
SM
MD
LG