Dostupni linkovi

"Iz Skupštine RS 1991-1996“ - materijal za povjesničare i sudije


Robert Donia na promociji knjige „Iz Skupštine Republike Srpske 1991-1996“
Čovjek koji je do sada pred Haškim tribunalom svjedočio 13 puta je Robert Donia, američki povjesničar, do zapisa iz Skupštine Republike Srpske došao je 1997. godine kao ekspert Haškog tribunala. Izvode iz izlaganja zastupnika Skupštine RS-a je ukoričio u knjigu „Iz Skupštine Republike Srpske 1991.-1996.“.

Donia smatra da je ova knjiga važnija za povjesničare nego za svjedočenje u kaznenim procesima.

Do zapisa i stenograma iz Skupštine Republike Srpske i njihovih zatvorenih sjednica američki povjesničar Robert Donia došao je dok je radio kao ekspert Haškog tribunala. Izvodi iz izlaganja zastupnika Skupštine RS-a korišteni su kao dokazni materijal na Međunarodnom kaznenom tribunalu u Hagu.

„To su delegati iz RS-a koji su u Skupštini izrazili svoje mišljenje o ideologiji, o praktičnim stvarima, politici u toku rata. Ogromna većina tih govora su bila povjerljiva, tako da ima veoma iskrenih izraza, njihovih želja i politike“, navodi Robert Donia.

U knjizi se nalaze izvodi nekih današnjih visokopozicioniranih političara, među kojima je sadašnji predsjedndik RS-a Milorad Dodik.

„Npr. na jednom mjestu jedan čovjek koji je u to vrijeme slovio kao opozicionar, a danas je ključni lider u RS-u, a to je Milorad Dodik, govori kako katastrofa u RS zapravo počinje onog trenutka kad oni nisu uspjeli osvojiti Bihać. Ili maju 1995. godine Dodik kaže u Skupštini: ’Naravno da treba pucati po Zagrebu, ali mi ne trebamo reći da hoćemo da pucamo, naravno da ga treba bombardirati’,“ navodi Husnija Kamberović, direktor Instituta za povijest Sarajevo.

Materijal za povjesničare i sudske procese

Na Skupštinama RS 1992. godine, stoji u Donievoj knjizi, govorili su i današnji dekan Pravnog fakulteta u Banjoj Luci Vitomir Popović, i bivši ministar zdravlja RS Dragan Kalinić. Njihove izvode pročitao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina pravda pomirenje iz Tuzle:
Robert Donia
Robert Donia

„’Ja predlažem da se sve ovo ima u vidu, da se izvrši izbor sudija srpske nacionalnosti, a ove možemo skinuti’, 12. avgusta 1992. godine to je govorio sadašnji dekan Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, jedno vrijeme ombudsmen za ljudska prava u ovoj državi, Vito Popović. A sad ovo: ’Poznavajući ko nam je neprijatelj, u kojoj mjeri je on perfidan i u kojoj mjeri mu se ne može vjerovati sve dotle dok se on fizički, vojnički ne uništi i ne slomije, što podrazumijeva naravno i eliminisanje i likvidaciju njegovih ključnih ljudi, ja se odmah opredjeljujem za ovu prvu opciju, ratnu opciju.’ Tog 12. maja 1992. godine tako je govorio nekadašnji ministar zdravlja u RS Dragan Kalinić.“

Robert Donia jedan je od svjetski priznatih eksperata za Balkan. Sudjelovao je u sudskim procesima protiv Slobodana Miloševića, Biljane Plavšić i Momčila Krajišnika. Njegova knjiga “Iz Skupštine Republike Srpske 1991 –1996.“, prema mišljenju profesora Mustafe Imamovića, istinsko je svjedočanstvo o uzrocima rata na ovim prostorima.

„Kad je došlo do rata na prostoru bivše Jugoslavije, onda su zapadni političari i neki naučnici, i mediji pogotovo, izrazili svoju nestrpljivost i zlovolju tvrdeći da su uzroci rata nekakve stare omraze koje stoljećima traju i animoziteti. Ovdje se vidi da uzroci rata su sasvim savremeni. Radilo se o bitki za političku vlast i teritorije“, ocjenjuje Imamović.

Robert Donia nada se da će ova knjiga više poslužiti današnjim i budućim povjesničarima, a ne samo sudskim procesima.

„Ja mislim da su ovi govori više važni kao historijski izvori nego za kriminalne i zločinačke procese – jer to je opšti pogled, posebno na području ideologije SDS-a i Karadžićevih Srba.“

Robert Donia osjećao je potrebu da zapise do kojih je došao podijeli sa svim građanima BiH, da ih ne čuva samo za sebe, već da mnogi, kao i on, povijest počnu izučavati na objektivan način, kroz činjenice.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG