Dostupni linkovi

Iz Rusije s ljubavlju? Da, ali ne iz Putinove Rusije!


Piše: Nina Kruščeva, priredila: Mirjana Rakela

Posljednjih dana predsjednik Vladimir Putin reafirmirao je „rusko- sirijski geopolitički brak“ prodajom smrtonosnog oružja Bašaru al Asadu, što je omogućilo službenom Damasku da ubija oponente sa većom preciznošću i žestinom .

Onda je odlučio razvrgnuti jedan drugi brak, onaj vlastiti s Ljudmilom Šrebnovom, koja mu je bila supruga 30 godina, objavljući to na način koji je bio izrazito ponižavajući za Ljudmilu, koja je to skamenjenog lica odslušala, stojeći uz njegov bok, što je inače običaj za rusku ženu.

Godinama su se širile glasine o Putinovom braku. Otkrivane su njegove ljubavnice . Jedna od njih navodno sjedi u državnoj Dumi, i članica je njegove Ujedinjene Rusije. No, sve do sada javno govoriti o njegovom privatnom životu bio je tabu. Neki urednici novina su ostali bez posla zbog objavljivanja i najbeznačajnije vijestice o Putinovom obiteljskom životu.

Vladimir i Ljudmila su rijetko zajedno vidjani u posljednjih desetak godina, pa je bilo i mnogo tračeva u Moskvi i St Petersburgu. Prije nekoliko godina na društevnim mrežama se pojavila priča da je Putin već razveden i da je oženio gimnastičarku Alinu Kabajevu, te da s njom ima i sina. S Ljudmilom ima dvije odrasle kćerke, ali ni one se nikada nisu pojavile u javnosti.

Putin sa bivšom suprugom Ljudmilom
Putin sa bivšom suprugom Ljudmilom
Zato je pojavljivanje supružnika Putin na baletu bio jedinstveni dogadjaj. On ga je iskoristio na sebi svojstven način. Novinar mu je postavio očito „naručeno“ pitanje o braku, a on je rekao da je braku došao kraj, što je potvrdila Ljudmila, ali bez riječi, što je bilo snažnije od bilo čega izgovorenog.

Zašto je Putin javno objavio raskid braka? Na kraju krajeva, „ruski car“ može raditi što hoće i kada hoće.

Neki analitičari tvrde da je Putin želio skrenuti pažnju javnosti od podrške koju pruža sirijskoj vladi, ali i od sve žešćih pritisaka prema opoziciji.

Sa suprugom, drugačijom od Ljudmile, Putin će se i kod kuće i inozemstvu predstavljati u nježnijem svijetlu.

Ukoliko Rusi, pogotovo ruske žene u provinciji, povjeruju da će nova prva dama, pozitivno utjecati na čvrstog čovjeka u Kremlju, vjerojatnije je da će od novog braka imati više koristi nego štete.

Ovo može biti značajno, posebno nakon što je inicirao još jedno „suludo“ sudjenje , ovaj put borcu protiv korupcije i blogeru Alekseju Navalnom koji je optužen za pronevjeru.

Ipak, ostaje otvoreno pitanje da li će nova supruga pomoći da se popravi inozemno vidjenje Putinove ciničke diplomacije i sve brutalniji način vladanja. Ili, možda bi predsjednik mogao iskorisiti slijedeće Zimske Olimpijske igre u Sočiju kao grandioznu pozornicu za prosidbu, ili čak svadbu, bez obzira tko će biti mlada, najvjerojatnije Kabajeva.

Nicolas Sarkozy i carla Bruni
Nicolas Sarkozy i carla Bruni
Drugi smatraju da Putin, kao i mnogi Rusi, vole sve što je francusko, pa se želi pokazati svijetu kao veliki ljubavnik koji privlači lijepe žene. Ako se bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy mogao razvesti i oženiti poznatu pjevačicu i manekenku, što to ne bi mogao učiniti i ruski prdsjednik.

Izgleda da se poput još jednog zapadnog lidera, bivšeg talijanskog premijera Silvija Bersluconija, podvrgnuo zatezanju lica.

Ipak, talijanski mačizam, sa izglancanim cipelama i sjajnim odjelima, sasvim je drugačiji od tvrdje, ruske verzije. Teško je medjutim zamaskirati Putinovu unutrašnju brutalnost.
No, treba istaknuti da otvorenost političkog sistema potvrdjuje i to da li se lider u javnosti pojavljuje ili ne pojavljuje sa svojom suprugom. To je demonstracija suvremenosti jednog sistema, lekcija koju su naučili i kineski, a i sjevernokorejski lider.

Institucija „prve dame“ je znak da demokracije shvaćaju da je vlast nešto što se može dijeliti. To su pokazali Bill Clinton i Barack Obama.

Diktatori poput Adolfa Hitlera, Josefa Staljina i Kim Il-sunga morali su biti sami.
Kada su Boljševici zbacili s vlasti monarhiju 1917., čak je i vodja „diktature proleterijata“ Vladimir Iljič Lenjin, ostavio prostora supruzi da djeluje u javnosti.
Nadežda Krupskaja , prva sovjetska „prva dama“ borila se za prava žena. Sasvim drugačiju sudbinu je imala Staljinova supruga. Nadežda Alilujeva je izvršila samoubojstvo 1939., u jeku Staljinovih čistki.

Nikita Hruščov koji ga je „naslijedio“ omogućio je supruzi da ga prati na putovanja u inozemstvo , kako bi svijetu pokazao drugačije, humano, lice komunizma.
S padom Hruščova, prve dame su se vratile u daču. Leonid Brežnjev je svoju suprugu Viktoriju skrivao od javnosti, a supruga Jurija Andropova, Tatjana Filipovna gotovo je bila nepoznata do njegovog sprovoda 1984.

No, kao što se sve promijenilo s perestrojkom, tako se promijenio i život žene u SSSR-u. Supruga Mihaela Gorbačova, Raisa, postala je modna ikona, svi su joj se divili, a iskazivala je javno i svoje stavove.

Raspadom sovjetske države, neke su se stvari ponovno promijenile, no nije bilo povratka na staro. Predsjednik Rusije Boris Jelcin se sa svojom suprugom Nainom, pokazivao u javnosti, s vremena na vrijeme.

I kao što je Putin stvorio „uspješnu“ demokraciju, Rusi bi uskoro mogli vidjeti „uspješan“ brak u Kremlju, koji bi trebao pomoći autoritarnom lideru da se pokaže u što boljem svijetlu.

* Nina Kruščeva je autorica knjige: „Zamišljajući Nabokova: Rusija izmedju umjetnosti i politike“. Predaje medjunarodne odnose i radi kao viši istraživač u Institutu za svjetsku politiku u New Yorku.
XS
SM
MD
LG