Dostupni linkovi

Fikret Abdić iz pritvora na izbore


Fikret Abdić se u četvrtak navečer, 29. oktobra, obratio prisutnima koji su se okupili neposredno prije njegovog dolaska
Fikret Abdić se u četvrtak navečer, 29. oktobra, obratio prisutnima koji su se okupili neposredno prije njegovog dolaska

Predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević za Radio Slobodna Evropa (RSE) je izjavila da puštanje iz pritvora načelnika Opštine Velika Kladuša Fikreta Abdića nema nikakve veze sa političkom kampanjom uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH).

Fikret Abdić poznat pod nadimkom Babo, uhapšen je 18. juna ove godine zbog sumnje u zloupotrebu položaja i povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. U pritvoru se nalazio do 29. oktobra, kada je pušten na slobodu, upravo u vrijeme dok u BiH traje kampanja za lokalne izbore zakazane za 15. novembar.

Tokom akcije “Mreža”, osim Abdića u junu je uhapšeno i pet njegovih saradnika iz Opštine. Kantonalni sud u Bihaću 21. juna odredio je Fikretu Abdiću i njegovom saradniku Sulejmanu Siliću jednomjesečni pritvor. Ostalih troje pušteni su na slobodu zbog saradnje sa Tužilaštvom i priznanjem krivičnog djela.

Zbog čega je Abdić zapravo pušten?

Kantonalni sud u Bihaću donio je odluku o puštanju Fikreta Abdića na slobodu u četvrtak navečer, 29. oktobra. Odluka je donesena na osnovu rješenja koje je donio Vrhovni sud Federacije BiH.

Fata Nadarević, predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću kaže za RSE da je nakon hapšenja, pritvor za Abdića bio produžen za dva mjeseca i trebao je trajati do 18. novembra ove godine, ali je rješenje o produženju pritvora dva puta ukinuo Vrhovni sud Federacije BiH.

“Jučer (29. oktobar), u toku dana ovaj sud, po treći put odlučujući o prijedlogu Tužilaštva, je odbio prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora i osumnjičeno lice pustio iz pritvora”, potvrdila je ona.

U ovom trenutku, kako navodi Nadarević, Fikretu Abdiću nisu izrečene nikakve mjere koje bi ga sprečavale u obavljanju funkcije načelnika opštine.

“Međutim, morate imati u vidu da Sud presudom nije ni imao prijedlog stranke da se odrede bilo kakve mjere. U konkretnoj situaciji mislim, nije bilo prijedloga Tužilaštva”, objasnila je ona za RSE.

Nadarević negira informacije kako je Abdić pušten iz pritvora zbog predizborne kampanje.

“Laburistička stranka je podnijela zahtjev da se osumnjičeni pusti na slobodu radi određenih političkih predizbornih priprema. Odlučujući sudija za prethodni postupak ovog Suda, taj zahtjev je odbacio, jer je podnešen od strane neovlaštenog lica”, navodi Nadarević, te dodaje kako je protiv tog rješenja podnesena žalba o kojoj je odlučivalo krivično vijeće ovog suda. Ta žalba je odbijena.

Tužilaštvo USK je dva puta podnosilo zahtjev za produženje pritvora Fikretu Abdiću, a Vrhovni sud Federacije BiH je dva puta donosio rješenju o odbijanju prijedloga.

“Sada, po treći put, jučer (29. oktobar) u toku dana je prijedlog odbio. Ovaj prijedlog za produženje pritvora je podnesen prije 18. septembra, jer je tog dana po pravosnažnom rješenju Abdić bio dva mjeseca i prije toga još mjesec dana u pritvoru”, objasnila je ona za RSE.

Tužilaštvo namjerava podići optužnicu

Za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da je Tužilaštvo USK uložilo žalbu na rješenje Kantonalnog suda u Bihaću, zbog puštanja Fikreta Abdića na slobodu. Žalbu je uputilo Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Kako je navedeno u pisanom odgovoru za RSE iz Tužilaštva USK , prema stajalištu ove pravosudne institucije, ‘sud je imao obavezu da radi osiguranja prisustva osumnjičenog Abdić Fikreta’ za uspješno vođenje krivičnog postupka ‘mjeru pritvora’ zamjeni ‘mjerama zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja, kao i ostalim mjerama zabrane koje se mogu izreći uz zabranu napuštanja boravišta kao i zabranu putovanja iz člana 140. ZKP F BiH’.

“Imajući u vidu činjenicu da je sud utvrdio da za osumnjičenog postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav (3) a u vezi sa stavom (1) Krivičnog zakona Federacije BiH, te da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela”, navedeno je u odgovoru.

Abdićeve pristalice u Velkoj Kladuši, oktobar 2020
Abdićeve pristalice u Velkoj Kladuši, oktobar 2020

Tužilaštvo USK, kako je istaknuto u odgovoru, namjerava podići optužnicu protiv Abdića.

“Budući da su naređena ekonomsko – finansijska vještačenja u ovom predmetu u završnoj fazi, to Tužilaštvo planira po okončanju istih u što skorijem vremenu podići optužnicu protiv osumnjičenog Abdić Fikreta”, odgovoreno je na upit RSE.

Dino Veladžić, koji je dio pravnog tima Fikreta Abdića, u razgovoru za RSE kaže da nema pravnog osnova za držanjem Abdića u pritvoru, te da, ponavlja, to nema veze sa predizbornom kampanjom.

“Ovo je istraga i određen mu je bio pritvor u istrazi. Čovjek nije optužen, nema optužnice protiv njega, držan je puna četiri mjeseca u pritvoru u istrazi, nema više, niti je bilo ranije suštinskih razloga, uvijek malo država 'polijeva vodu' na ruke Tužilaštvu. Suštinski, Tužilaštvo je ispucalo sve svoje bonuse i nema stvarno razloga da se čovjek drži u pritvoru, u istrazi”, mišljenje je člana pravnog tima Abdićeve odbrane.

Šta o svemu misle stanovnici Velike Kladuše?

Fikret Abdić je u petak ujutro, 30 oktobra došao na posao, jer obnaša funkciju načelnika Velike Kladuše.

U Velikoj Kladuši različito se komentariše puštanje načelnika Abdića iz pritvora
U Velikoj Kladuši različito se komentariše puštanje načelnika Abdića iz pritvora

Stanovnici ove opštine, kojih prema popisu stanovništva iz 2013. godine ima oko 40.000, različito komentarišu činjenicu da je “Babo” kako ga od milja zovu, na slobodi.

Prema mišljenju Mumina, stanovnika Velike Kladuše, sudsku presudu ne treba komentarisati.

“Ako čovjek nije kriv, treba biti pušten. Kažem ne treba sudsku presudu komentarisati, slažem se, a šta su činjenice, šta su argumenti. I da je pravne države, pola bi bilo u zatvoru”, smatra on.

No, Hasan napominje da nije riječ o sudskoj presudi.

“Pa, njega je Vrhovni sud zapravo samo pustio da se brani sa slobode”.

“Ovo je ruganje pravdi”, mišljenje je Fuada Sulejmanagića, vijećnika opozicione Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) u Općini Velika Kladuša.

“S obzirom da je osumnjičeni za zloupotrebu položaja, a isti još od jutros (petak) na radnom mjestu u organu uprave u Velikoj Kladuši. Ono što mogu kazati da je ovo prvi slučaj u bh. pravosuđu i šalje jednu lošu i negativnu poruku javnosti da se zloupotreba položaja šta više i nagrađuje kod nas u Bosni I Hercegovini”, rekao je on.

Za razliku od opozicije simpatizeri i članovi Abdićeve Laburističke stranke njegov izlazak iz pritvora dočekali su sa oduševljenjem. Abdić se u četvrtak navečer, 29. oktobra, obratio prisutnima koji su se okupili neposredno prije njegovog dolaska.

"Nije vrijeme da se bavimo krivcima, nego da svi zajedno idemo u kampanju. Iako sam bio u zatvoru, pratio sam šta se dešava. Nemamo konkurenciju, idemo na pobjedu", kazao je Abdić prilikom obraćanja simpatizerima Laburističke stranke.

Centralna izborna komisija: Nema prepreka za kandidaturu

Fikret Abdić se na izbore kandidovao dok se nalazio u pritvoru.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) poručuju da u slučaju Abdića ne postoje pravne prepreke za njegovu kandidaturu za lokalne izbore.

Izborni zakon polazi od presumpcije (pretpostavke) nevinosti i svi oni dok se drugačije u zakonskoj proceduri ne odluči, koji nemaju zakonske prepreke pravno-formalne, mogu da učestvuju u izbornom procesu, pojašnjava Suad Arnautović (na fotografiji)
Izborni zakon polazi od presumpcije (pretpostavke) nevinosti i svi oni dok se drugačije u zakonskoj proceduri ne odluči, koji nemaju zakonske prepreke pravno-formalne, mogu da učestvuju u izbornom procesu, pojašnjava Suad Arnautović (na fotografiji)

Kako je objasnio za RSE član CIK-a Suad Arnautović, sa pravno-formalne strane ‘tu nema nikakvih zakonskih prepreka’, s obzirom na to, kaže on, da je izvršena ovjera tog kandidata za učešće na lokalnim izborima 2020. godine.

“Izborni zakon polazi od presumpcije (pretpostavke) nevinosti i svi oni dok se drugačije u zakonskoj proceduri ne odluči, koji nemaju zakonske prepreke pravno-formalne, mogu da učestvuju u izbornom procesu. To je potpuno jasna pravna situacija, kaže Arnautović, dodajući da u trenutku kada je CIK vršio ovjeru kandidatske liste, nijedna zakonska odredba nije prekršena.

“Tek ako postoji pravomoćna presuda i ako u toj pravomoćnoj presudi postoje određene pravne posljedice izrečene presude, u tom smislu može Centralna izborna komisija da djeluje. Konkretno, ako je neko osuđen na kaznu dužu od šest mjeseci, pravomoćno, i ako, na primjer, u toj presudi stoji da ne može da obnaša javnu dužnost u nekom određenom periodu, onda je CIK, po saznanju za takvu presudu, dužna da spriječi kandidaturu takvog kandidata”, objasnio je Arnautović.

Ko je Fikret Abdić?

Fikret Abdić je kontraverzna ličnost. Osnivač je kombinata Agrokomerc", jednog od najmoćnijih privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji.

Optužen je 1987., između ostalog, i za izdavanje mjenica bez pokrića u vrijednosti od oko 400 miliona dolara. Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ova presuda nikada nije postala pravomoćna.

Krajem 1989. Fikret Abdić izlazi iz zatvora i nastavlja da vodi Agrokomerc i pored presude za privredni kriminal.

Na osnovu rezultata prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini (1990.godine) Fikret Adić je ušao u sastav Predsjedništva tadašnje Republike BiH, ali je odlukom republičke Skupštine, 1993. godine smijenjen sa ove funkcije nakon što je proglasio Samostalnu autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosna.

Nakon rata u Bosni I Hercegovini, 2003. godine, Županijski sud u Karlovcu (Hrvatska) osudio je Abdića na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine.

Proglašen je krivim zbog uspostave Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

U oktobru 2016. Abdić je pobijedio na opštinskim izborima i osvojio mandat za načelnika Opštine Velika Kladuša.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG