Dostupni linkovi

Iz Mađarske na Kosovo vraćena prva grupa emigranata


Ilustracija
Ilustracija
Pojedini građani Kosova su uz pomoć ilegalnih organizovanih grupa iskoristili sporazum o slobodnom kretanju u Srbiji da bi ilegalno ušli u zemlje Evropske unije, gde su potom tražili azil. Jedna takva grupa u četvrtak je vraćena iz Mađarske na Kosovo. Vlasti u Prištini poručuju da Kosovari nemaju više razloga da traže azil u zemljama EU, te da će sve ostale snaći ista sudbina.

Na Kosovo je u četvrtak ujutro vraćen prvi kontigent od 110 kosovskih emigranata koji su preko Srbije na ilegalan način ušli u Mađarsku. Oni su vraćeni iz izbegličkog kampa, a među njima je uglavnom bilo mladih i porodica sa decom.

Na prištinskom aerodromu sačekali su ih ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Rexhepi i ambasador Mađarske na Kosovu, Loren Balla.

Rexhepi je ovom prilikom izjavio medijima da će svi oni koji traže azil u zemljama Evrope imati istu sudbinu, te poručio građanima Kosova da ne polaze tim putem. On je dodao da je vreme traženja azila okončano, ali da je taj trend u porastu zbog sporazuma o slobodnom kretanju sa Srbijom.

„Osim dobre strane sporazuma sa Srbijom o slobodnom kretanju, loša strana je ta što se građani sada legalno kreću po teritoriji Srbije, samo uz lične karte, i minimalnim putnim troškovima od 35 eura do Subotice. Zato je ova godina dosta kritična po tom pitanju“, kazao je Rexhepi.

Građani koji su se odlučili za ovaj put, iz Srbije su uz pomoć pojedinaca, uz novčanu nadoknadu, ilegalno ušli u Mađarsku, uz nadu da će svoj put nastaviti ka ostalim evropskim državama.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova, u Mađarskoj je bilo 500 migranata, tako da se očekuje povratak preostalih.

Može se ugroziti proces liberalizacije viza

Broj kosovskih izbeglica povećan je i u Austriji i Francuskoj. I predstavnici ovih država na Kosovu pozvali su građane da ne traže azil u tim zemljama zato što ga neće dobiti.
Pasoš Kosova
Pasoš Kosova

Rexhepi je izjavio i da veliki broj zahteva za azil u velikoj meri može da ugorozi proces liberalizacije viza za Kosovo. On je pozvao građane da ne budu plen organizovanog kriminala, koji, kako navodi „zloupotrebljavaju njihovo socijalno stanje“.

Mađarski ambasador na Kosovu je ponovio da više ne postoji osnova za davanje azila Kosovarima.

“Ovde više nema rata, nema masovnog kršenja ljudskih prava, tako da ni u jednom slučaju nije omogućen azil. Mađarska se trudi da što više pruži ovim ljudima koji su ilegalno ušli i prekršili zakone Mađarske, a tu cenu plaćaju mađarski poreski obveznici”, kazao je on.

S druge strane, izbeglice koje su u četvrtak vraćene žalile su se na uslove tokom boravka u Mađarskoj.

“Bili smo u Kiškunhalašu u Mađarskoj i bilo je jako loše. Tamo je još oko 500-600 Albanaca. Ima i male dece od godinu i po koja nemaju ni mleka da piju, jedu pokvarenu salamu. Pobegli smo s Kosova jer ovde nema posla”, kaže jedan od njih.

Međutim, i ambasador Mađarske i kosovski ministar odbacili su takve tvrdnje.

U međuvremenu, Policija Kosova u utorak je uhapsila osam osoba osumnjičenih za umešanost u trgovinu ljudskim bićima i organizovani kriminal, koji su se služili redovnim putnim vezama za Srbiju, odakle su potom ilegalno prebacivali emigrante, najpre u Mađarskoj a potom i u ostalim evropskim državama.
XS
SM
MD
LG