Dostupni linkovi

Josipović:O tužbama već na inauguraciji?


Ivo Josipović
Ivo Josipović
Novoizabrani predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, u razgovoru za beogradski dnevnik "Blic" da će predsedniku Srbije Borisu Tadiću predložiti da se problemi u vezi sa tužbama Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde za genocid reše tako da tužbe više ne budu potrebne.

Josipović je ponovio svoj stav iznet u intervjuu za RSE da se nada da će izvestan pomak biti napravljen pri prvom susretu s Tadićem i da će on doći u Zagreb na predsedničku inauguraciju.

Josipović je dodao kako bi želeo da tom prilikom bude pokrenuto i pitanje saradnje i dijalog o spornim pitanjima.

"Tužbe apsolutno ne doprinose poboljšanju odnosa. Zato je i bolje problem rešiti bez sudskog procesa. I bilo bi bolje da se problem već rešio. Predložiću predsedniku Tadiću već na inauguraciji da se problemi reše tako da tužbe budu nepotrebne", rekao je novoizabrani hrvatski predsednik.

Upitan strahuje li da bilateralni sporovi poput međusobnih tužbi pred ICJ mogu biti smetnja za prijam u Europsku Uniju, Josipović je odbacio takvu mogućnost, objasnivši kako, što se Hrvatske tiče, to s Unijom nema nikakve veze, te dodao kako ne vjeruje ni da bi Srbija zbog toga imala probleme.

BEOGRAD MEĐU PRVIMA ZA POSETU

Ukoliko Hrvatska postane prva članica Unije, Srbiji neće praviti probleme na njenom putu ka članstvu dok će, kako kaže, eventualna nerešena pitanja između dve zemalja, poput pitanja granice, biti prepuštena ICJ-u.

Novi predsednik Hrvatske rekao je da iskreno želi poboljšanje odnosa sa Srbijom te da će dobrosusedski odnosi biti jedan od prioriteta njegove politike, kao i da će Beograd biti među prvim destinacijama koje će posetiti.

Na podsjećanje novinara kako je Tadić rekao da neće doći na inauguraciju bude li pozvan i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, Josipović je kazao kako je srbijanskog predsjednika najljubaznije pozvao te da bi volio da on dođe.

"Razumem probleme koje Srbija ima s proglašenjem nezavisnosti Kosova, ali ne želim da mera odnosa Srbije i Hrvatske budu odnosi s trećim zemljama. A pozive na inauguraciju uputili smo svim zemljama s kojima imamo diplomatske odnose, pa i Kosovu", dodao je Josipović.

Na pitanje hoće li Hrvatska promeniti svoju odluku o priznanju Kosova ako ICJ odluči da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova protivpravno, Josipović je kazao kako ne misli da će odluka ICJ-a išta promijeniti te da je državnost i priznanje Kosova faktička stvar.

Opšte posmatrano većina srpskih i hrvatskih političkih analitičara procenjuje da dolaskom Ive Josipovića dolaze bolji dani u srpsko - hrvatskim odnosima.

To je smatra i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski koji je izjavio da je izvesno da će Zagreb povući tužbu.

Da je Josipović dobar izbor ne samo za Hrvate, nego i za Srbiju smatra i predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht. Ona je takođe pozdravila činjenicu da se Ivo Josipović od pobede na izborima putem medija bez zadrške obraća srpskoj javnosti.

To je, smatra Liht, više nego dobar signal, kao i sam pomirljiv ton koji se prepoznaje u Josipovićevim nastupima.
XS
SM
MD
LG