Dostupni linkovi

Josipović: Tadićev nedolazak neće utjecati na naše odnose


Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović
Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović
Novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da je poziv za njegovu inauguraciju 17. februara otišao svim predsjednicima država regije sa kojima Hrvatska ima diplomatske odnose. Josipović kaže da će razumjeti ako predsjednik Srbije Boris Tadić ne dođe na inauguraciji radi prisustva predsjednika Kosova Fatmira Sejdijua i da ne očekuje da će to utjecati na međusobne odnose dvije zemlje.

RSE: Gospodine Josipoviću, mnogi analitičari upozoravaju da je krizno žarište regije Bosna i Hercegovina, sve su češći pozivi na formiranje trećeg hrvatskog entiteta. Kakvo je vaše mišljenje o tome?
Josipović: Moje mišljenje je bilo jasno – tri konstitutivna naroda moraju, ponavljam moraju, naći zajedničko rješenje, koje će bit dugoročno, koje će bit stabilno i osigurati jednakopravnost svih naroda. Je li to tri, pet ili pedeset entiteta, ja u to ne želim ulaziti, ali želim rezultat. Želim takvu organizaciju koja će bit stabilna i koja neće stalno generirat sukobe.

RSE: U Srbiji je ovih dana bilo dosta pozitivnih reakcija na mogućnost da bi predsjednik Srbije Boris Tadić uskoro mogao doći u Hrvatsku. Sinoć je predsjednik Tadić rekao da on neće doći na vašu inauguraciju, ukoliko na nju bude pozvan i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu. Imate li već listu koga ćete pozvati i kako biste komentirali to uvjetovanje?
Josipović: Pozivi su jednako išli svim zemljama s kojima Hrvatska ima diplomatske odnose. Tu s naše pozicije gledanja nije moguće pravit razlike. S druge strane, ja razumijem da Srbija ima određene probleme, vezane uz neovisnost Kosova, i ako to bude rezultat svih ovih odnosa koji su u tom trokutu između Hrvatske, Kosova i Srbije, ja osobno to neću uzet za zlo. Imat ću naravno razumijevanja za specifične potrebe koje Srbija ima vezano u odnosima s Kosovom i ne mislim da to treba opredijelit naše buduće odnose.

ILI DOGOVOR ILI SUD

RSE: Hrvatska sa Slovenijom, Crnom Gorom, BiH i Srbijom ima dosta neriješenih pitanja. Kako ćete to riješavati?

Josipović: Za mene postoje samo dva načina. Ili će se sada u jednom razumno brzom postupku riješiti pitanje dogovorom ili je, kao što je to slučaj spora s Crnom Gorom, ili idemo na Međunarodni sud pravde da riješimo problem, jer najgora je stvar pustiti da problem buja, buja i da eskalira.

RSE: Ovih dana je bilo dosta napisa u crnogorskim medijima, hrvatski mediji su također to prenijeli, da imate obitelj u Crnoj Gori. Da li ćete ih uskoro posjetiti?

Josipović: Javili su mi se na telefon. Naime, moji su Dalmatinci, iz Baške vode. Otac je imao dvije sestre, već su davno umrle, koje su se prije Drugog svjetskog rata udale u Nikšić i svaka je imala više djece, tako da je broj moje rodbine u Crnoj Gori relativno velik. Većinu od njih nisam nažalost nikad vidio, ali neke da i s nekima se čujem na telefon.

HRVATSKA PRIHVAĆA ARBITRAŽU

RSE: Hrvatsko-slovenski odnosi su u uzlaznoj liniji, ako je suditi po izjavama predsjednika Mesića i premijerke Kosor. Dogovor Kosor – Pahor u Saboru niste podržali, Sabor ga je prihvatio, međutim vi sami ističete da ćete kao legalist to poštovati. Kako u konačnici vidite rješenje toga pitanja?

Josipović: Sad je vrlo jasno da će odluku donijet arbitraža, njenu odluku Hrvatska prihvaća, a šta će bit rezultat – to ćemo tek vidjeti. Ja se nadam da to neće biti odluka neprincipijelna, odluka koja bi išla daleko od onoga što međunarodno pravo govori o granicama na moru.

RSE: Predsjednik Mesić je ostavio dosta traga na međunarodnoj sceni. Kako nastaviti tim putem, jer očekivanja u međunarodnoj zajednici od vašeg dolaska, prilično su velika? Koji su vaši međunarodni prioriteti?

Josipović: Moj je naravno prioritet ulazak Hrvatske u Europsku uniju i odmah, gotovo bih rekao istog ranga, dobri, kvalitetni, poboljšani odnosi sa susjedima i tu želim postići vidljive rezultate.

RSE: Da li to znači i odustajanje Hrvatske od tužbe za genocid protiv Srbije?

Josipović: Pa, ako se ispune određeni uvjeti, pravedni zahtjevi iz te tužbe, onda naravno treba konstatirati da tužba nije sama sebi svrha. Mi smo tražili otkrivanje sudbine nestalih osoba, tražili smo kažnjavanje ratnih zločina, tražili smo povrat kulturnog blaga. Ako se to ispuni bez tužbe, pa naravno da tužba nije sama sebi svrha.

NA KONCERT S PREDSJEDNIKOM


RSE: Predsjednik Mesić je uveo ideju “Na kavu sa građanima”. Čujem, vi biste “Na čaj sa građanima”.
Josipović: Ne, ja sam drukčije rekao. Ja imam još dva slogana – jedan je “Na Facebook s predsjednikom”, jer volim s građanima komunicirat putem Facebooka, a drugi je “Na koncert s predsjednikom”.

RSE: Kad ste već spomenuli koncerte, kako ćete uskladiti ljubav prema glazbi i ulogu šefa države?

Josipović: Zna se šta je glavni posao. Posao šefa države je taj na koji se čovjek mora koncentrirati, a ako bude nekih slobodnih ugodnih trenutaka, uzet ću malo notnog papira i olovke i zapisat neku notu.

RSE: Rekli ste da biste stranim državnicima nešto i zasvirali. Što biste svirali, na primjer, predsjedniku EU Hermanu von Rompuyu, a što predsjedniku SAD Baracku Obami, ukoliko bi on bio u mogućnosti posjetiti Hrvatsku?

Josipović: Naravno da bih predsjedniku EU svirao Odu radosti, to je jasno. Predsjedniku Obami bih odsvirao nešto od krasnih hrvatskih narodnih pjesama, ljubavnih narodnih pjesama. Ili recimo jedan splet kojim bih pokrio i Slavoniju i Međumurje i Zagorje i Primorje i Dalmaciju. Dakle, odsvirao bih mu jedan takav pregled narodnog stvaralaštva ili bih uzeo neku od skladbi koje koriste te motive, recimo neku od Papandopulovih skladbi.
XS
SM
MD
LG