Dostupni linkovi

Dačić u Podgorici: Najbliži jedni drugima


Darmanović i Dačić: Odlični odnosi Srbije i Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Šef diplomatije Srbije i prvi potpredsjednik njene vlade Ivica Dačić stigao je u drugu zvanični posjetu Crnoj Gori, nakon one iz 2013. godine, kada je bio srpski premijer.

Dačić je došao u Podgoricu u trenutku kada sa obje najviše političke adrese dvije države stižu ocjene o dobrim relacijama, ali i kada su prvi put narušeni odnosi između vrha srpske države i vrha srpske crkve u Crnoj Gori, zbog izjave mitropolita Amfilohija kako se boji da politika predsjednika Vučića vodi izdaji Kosova.

"Reći ću potpuno otvoreno da su Srbija i Crna Gora dve bratske ili, da tako kažem, sestrinske države, da su naši narodi bratski, prijateljski, i da bez obzira što o nekim temama nemamo isto mišljenje, da nemamo bliže naroda jedni drugima, nego što smo mi sami", počeo je u romantičarskom tonu svoje obraćanje novinarima u podgoričkoj vili Gorica srpski ministar Dačić, nakon razgovora sa predsjednicima države i parlamenta Filipom Vujanovićem i Ivanom Brajovićem i svojim domaćinom, crnogorskim šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.

Darmanović je konstatovao kako evropske integracije dvije zemlje dodatno osnažuju međusobne odnose.

"Saglasili smo se da je proces evropskih integracija strateški cilj zemalja regiona, te da radi održavanje dobre dinamike toga procesa, države Zapadnog Balkana treba da generišu integraciju snažnijom međusobnom saradnjom. S tim u vezi izrazili smo zadovoljstvo ohrabrujućim porukama iz Brisela, u kojima se ističe da će 2018. godina biti ključna za Balkan, u smislu konsolidovanja reformskog puta", riječi su Darmanovića.

Do posjete prvog čovjeka srpske diplomatije Ivice Dačića Crnoj Gori došlo je u momentu kada se odnosi dvije države, i u Podgorici i u Beogradu, ocjenjuju kao pozitivni.

Termine "pristojni" i "korektni", upotrijebio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom posljednjem intervjuu za Radio-televiziju Srbije. No, istovremeno, za položaje srpskih nacionalnih stranaka u Crnoj Gori je rekao da su teški.

Mi smo naravno zainteresovani za prava Srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori: Ivica Dačić
Mi smo naravno zainteresovani za prava Srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori: Ivica Dačić

Sa druge strane, zvanična Podgorica od početka odbacuje tvrdnje da diskriminiše Srbe, kategorična da ne gradi koncept nacionalne države, već države građana, u kojoj nema podjele na one prvog i drugog reda. O tome je bilo riječi i na današnjem sastanku u Podgorici.

"Mi smo, naravno, zainteresovani za prava Srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori. Naravno, podržavamo da se razgovara o pitanjima jezika, kulturnog identiteta, pisma, zastupljenosti Srba u raznim državnim organima ili državnoj administraciji, ali na način koji nema nikakve veze sa pitanjima unutrašnjeg ustrojstva Crne Gore. Da budem potpuno precizan i jasan: da Srbin u Podgorici, isto kao i Crnogorac u Beogradu, uživa sva najveća prava", poručio je Dačić.

Iako je bilo najava kako će Dačić ovoga puta otvoriti i Srpsku kuću u Glavnom gradu Crne Gore, čije je podizanje finansirala vlada Srbije, potvrde za to nije bilo. U svakom slučaju, prema planu boravka, Dačić će se tokom dvodnevnog boravka sastati sa jednim od lidera opozicionog Demokratskog fronta i predsjednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem.

Nije teško pretpostaviti da će tema biti trenutni položaj Srba u Crnoj Gori, za koji iz korpusa prosrpskih političkih partija, godinama stižu pritužbe da su diskriminisani, posebno kada je riječ o njihovoj zastupljenosti u organima lokalne i državne uprave.

"Na sceni je brutalan obračun sa srpskom nacionalnom zajednicom u Crnoj Gori, a i sa Srbima i iz regiona. Gospodin Dačić dolazi u Crnu Goru kada se vodi jedna neviđena kampanje protiv srpskog naroda i protiv političkih predstavnika Srba. Svjedoci ste u tom smislu izmišljene, montirane afere 'državni udar' ", kaže za RSE funkcioner Nove srpske demokratije Milutin Đukanović.

Grupa srpskih državljana, kao i dva lidera Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Milan Knežević, okrivljeni da su učestvovali u navodnoj pripremi državnog udara i svrgavanja sa vlasti Mila Đukanovića, u danu kada su u oktobru 2016. godine održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori.

Od septembra prošle godine traje sudski proces protiv njih, ali to, po svemu sudeći, i ne opterećuje odnose dvije države.

"Svi smo čuli izjavu tadašnjeg premijera Srbije Vučića da nema političara umiješanih u državni udar. Međutim, očigledno da vlasti crnogorske pola Vučićeve rečenice prihvataju a pola ne. Ali, u svakom slučaju, ambasada Srbije u Crnoj Gori nije pokazala interesovanje za svoje sugrađane", kaže Milutin Đukanović.

Lderi Nove srpske demokratije Milan Knežević i Andrija Mandić, okrivljeni da su učestvovali u navodnoj pripremi državnog udara
Lderi Nove srpske demokratije Milan Knežević i Andrija Mandić, okrivljeni da su učestvovali u navodnoj pripremi državnog udara

Odnosi "dva oka u glavi", kako se žargonski govorilo o Crnoj Gori i Srbiji, naročito poslije obnove crnogorske nezavisnosti, bili su puni turbulencija, sa mnogo emocija i političkih strasti koje su uzavrele nakon što je Crna Gora 2008. godine priznala Kosovo, što je dovelo do protjerivanja tadašnje crnogorske ambasadorke Anke Vojvodić iz Beograda.

Ipak, nakon perioda hladnih državnih veza, na nikad nižem bilateralnom nivou, dolaskom Aleksandra Vučića na vlast u Beogradu, oni se naglo popravljaju.

Doprinos tome bila je eksplicitna izjava ondašnjeg premijera Ivice Dačića 2013. godine kako Srbija nema skrivenih namjera prema Crnoj Gori, naročito o pitanju njene državnosti.

Tako se došlo do formule za dobre međusobne relacije, iako su politički analitičari tvrdili kako oni, zapravo, nikada i nijesu bili loši, naročito između dva naroda i običnih građana i da su na to kakvi će vjetrovi duvati između Beograda i Podgorice, uvijek presudno uticali interesi političkih elita na vlasti.

Bilo kako bilo, osim bliskih istorijskih, kulturnih i političkih veza, Crnu Goru i Srbiju veže i međusobna ekonomska saradnja.

Prema najnovijim podacima, upravo je Srbija od svih zemalja bivše Jugoslavije najviše ulagala u Crnu Goru i prema prilivu stranih direktnih investicija nalazi se na sedmom mjestu, pa je u prvih 11 mjeseci prošle godine vrijednost srpskih investicija premašila 28 miliona eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG