Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministri: Odlični odnosi Srbije i Crne Gore


Šefovi diplomatija Srbije i Crne Gore Ivica Dačić i Srđan Darmanović

Ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Srđan Darmanović saglasili su se danas u Podgorici da su dve zemlje posvećene razvoju najboljih mogućih odnosa "osnaženih zajedničkim evropskim ciljem".

Dačić je posle razgovora sa premijerom Duškom Markovićem i ministrom spoljnih poslova Srđanom Darmanivićem, novinarima u Podgorici kazao da su Srbija i Crna Gora "dve bratske, sestrinske države".

Dačić, koji je danas započeo dvodnevnu posetu Crnoj Gori, ocenio je da je u odnosima dve zemlje "došlo do velikog napretka u poslednjih pet-šest godina", da je kontinuirana komunikacija na najvišem nivou i da u sa takvom praksom treba nastaviti, prenosi Beta.

Dvojica minstara su za kraj februara najavili posetu predsendice Vlade Srbije Ane Brnabić Crnoj Gori.

Saglasili su se po pitanju zajedničkih interesa u vezi sa integracijom u EU, a važne teme razgovora su bile manjine i ekonomska saradnja.

"Crna Gora i Srbija su posvećene razvoju najboljih mogućih odnosa, koji su dodatno osnaženi zajednickim evropskim ciljem, stabilnosti i sigurnosti regiona... I utemeljenih na realnim interesima, istorijskoj, geografskoj i političkoj upućenosti jednih na druge", kazao je na zajedničkoj konferenciji za medije crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

On je saopštio da se sa Dačićem saglasio da zemlje regiona radi održavanja "dobre dinamike evropskih integracija, individualnog napretka, kao i snažnijeg ukupnog razvoja… treba da generišu snažniju i intezivniju saradnju na tom i drugim poljima".

"S tim u vezi izrazili smo zadovoljstvo ohrabrujućim porukama iz Brisela, kojim se ističe da će 2018. godina biti ključna za Balkan u smislu konsolidovanja evropskog puta", rekao je Darmanović.

Dačić je istakao da se Srbija zalaže za napredak zemalja regiona u evropskim integracijama, ali da je u merenju i vrednovanju dostignuća, za takozvani princip regate, kojim se ceni individualni napredak zemalja kandidata za članstvo.

Govoreći o statusu manjina, šef srpske diplomatije je kazao da Beograd ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore, ali da je "zainteresovan" za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

Precizirao je da Beograd u tom smislu podržava razgovore o jeziku, pismu, kulturnom identitetu, zastupljenosti Srba u državnoj admnistraciji, ali ne na način mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore.

Dva ministra su se saglasila da napori dve vlade treba da budu usmereni ka poboljšanju prava manjina u obe države i najavili da će ta pitanja u narednom periodu "tretirati s dužnim senzibilitetom".

Dogovorili su jaču saradnju i u oblasti turizma, infrastrukture i energetike.

Dačić se u Podgorici sastao sa predsednikom države, vlade i skupštine, i domaćinom ministrom spoljnih poslova.

Najavljen je susret sa liderom opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem, kao i poseta Srpskoj kući u Podgorici.

XS
SM
MD
LG