Dostupni linkovi

Ivanović: Objavljujem svjedočenje lažnog krivca za napad


Darko Ivanović
Darko Ivanović
Novi detalji u slučaju u kojem je nedavno obijen automobil novinara Darka Ivanovića.
Ivanović koji je urednik emisije "Robin Hud" najavio je da u emisiji u petak uveče objavljuje svjedočenje muškarca koji tvrdi da mu je policija iznudila priznanje da je u decembru prošle godine obio Ivanovićev automobil.

To nije prvi slučaj da novinari tvrde da policija podmeće lažne krivce za napade na njih i njihovu imovinu.

Novinar i urednik emisije "Robin Hud" Darko Ivanović na Twitteru je najavio da će u večerašnjoj emisiji objaviti svjedočenje aktera kako je naveo - policijskih namještaljki prilikom napada na novinare! Šta je preče "efikasnost" UP ili pravda?, pita se Ivanović.

Ivanović je za RSE kazao da će u emisiji objaviti ekskluzivno svjedočenje mladića, koji tvrdi da mu je policija namjestila izvršenje krivičnog djela, odnosno da je u decembru prošle godine obio Ivanovićev automobil.

"To je priča o određenim ljudima koji su žrtvena jagnjad za određene strukture. Tim ljudima je izgleda više dozlogrdilo da budu to što su do sada bili, ili neće ljudi više da podmeću svoja leđa i da im se podmeću određene pisane izjave koje oni samo potpišu, ili kako je već u ovom slučaju ostave otisak prsta. Ovdje je u pitanju jedan izvršilac koji je navodno oštetio imovinu novinara i on se našao u zatvoru. On je meni, međutim dao jednu izjavu, priznanje da on to nije uradio".

Mladić čiji identitet Ivanović nije želio da otkrije o svemu je dao izjavu tužilastvu koje, međutim do danas nije reagovalo.

"Naravno da sam obuhvatio i Upravu policije i tužilaštvo. Poslao sam im upit sa vrlo jasnim navodima o čemu se radi. Kako su se izjasnili vidjećete večeras u emisiji Robin Hud na RTVCG. Mogu da kažem da se prvi put taj "zviždač" nalazi na ovoj strani zakona i on je neko ko više neće da trpi te montirane procese".

Ivanovićev slučaj nije usamljen

Ivanoviću je u decembru prošle godine obijen automobil u Ulici Jola Piletića, ispred zgrade u kojoj živi. Policija je saopštila da je zbog toga uhapšen Robert Banuši.

Indikativno je da Banuši, koji iza sebe ima višedesetina krađa, iz vozila novinara ništa nije odnio, iako je u Ivanovićevom automobilu bilo nekoliko skupocjenih stvari.

Zatamnjena stranica "Vijesti" sa porukom protiv represije nad novinarima
Zatamnjena stranica "Vijesti" sa porukom protiv represije nad novinarima
Banuši nije uhapšen na osnovu tragova nađenih na šrafcigeru kojim je, navodno, obijen automobil Ivanovića. "Vijestima" je u policiji rečeno da je to urađeno na osnovu "drugih operativnih informacija".

Inače, Ivanovićev slučaj nije usamljen kada su u pitanju sumnje u podmetanje lažnih krivaca za napade na novinare i njihovu imovinu. Direktor "Vijesti" Željko Ivanović je brutalno pretučen 1. septembra 2007. godine za šta su na višemjesečne zatvorske kazne osuđeni Radomir Petrušić i Mitar Blagojević. Za njih je Ivanović sve vrijeme tvrdio da su podmetnuti, a zanimljivo je i da ga njih dvojica tokom suđenja nijesu ni prepoznali u sudnici.

Ivanović tvrdi da su umjesto pravih batinaša i nalogodavaca, pronađena dva dobrovoljca, koji su ubrzo nakon suđenja bili na slobodi, jer su im kazne smanjene zbog “priznanja djela”.

U znak protesta zbog nerasvjetljavanja brojnih napada na novinare u Crnoj Gori, dnevni listovi Vijesti, Dan, Dnevne novine i Blic kao i pojedini internet portali objavili su zatamnjenu po jednu stranu u crnoj boji. Ovako izgleda vaše pravo da budete informisani kada oni koji informišu trpe represiju, stop represiji nad novinarima, piše na dnu zatamljene stranice.
XS
SM
MD
LG