Dostupni linkovi

Napad na Ivanovića: Država pokazuje nemoć


Darko Ivanović
Još jedan atak na novinare u Crnoj Gori dogodio se u noći između ponedjeljka i utorka, kada je demoliran auto Darka Ivanovića, urednika emisije “Robin Hud” na javnom servisu, u kojoj se između ostalog bavio i spornim privatizacijama. Nakon opšte premetačine, iz automobila nijesu ukradene vrijedne stvari, a kao poruku Ivanoviću nepoznati počinilac zabio je šrafciger u njegovo sjedište.

Dok Ivanović tvrdi da su napadači tražili povjerljiva dokumenta o malverzacijama u zdravstvu, dio medijske zajednice i NVO sektora još jednom su ukazali kako država pokazuje nemoć u zaštiti poslenika javne riječi.

"Iako mi je na raspolaganje stavljena čitava policija i zaista ministar je vrlo brzo i promptno reagovao, poručujem da ću ja sam sebe da branim. U razgovoru sa koleginicom Oljom Lakić ona mi je rekla da ja nijesam vreća u koju će neko samo da udara. Vrijeme je zaista ili da se pretvaramo da smo divlji zapad ili da se uzmu stvari u svoje ruke", rezignirano, nakon još jednog napada na njega i njegovu imovinu, u izjavi za RSE poručuje novinar Darko Ivanović.

Naglašava da se već duže u svojim emisijama bavi privrednim kriminalom i sumnjivim privatizacijama, ali da reakcija u tužilaštvu nije bilo. Sada je, kaže, došao do povjerljivih dokumenata o malverzacijama i brojnim nepravilnostima u sistemu zdravstva.

"I to je samo vrh ledenog brijega. Biće vrlo interesantno. Nije nezanimljivo pomenuti da sam toga dana kada sam krenuo da pogledam automobil zapravo krenuo na sastanak sa ministrom sa kojim imam zaista otvoren odnos i htio sam da mu pokažem neke stvari u vezi tih malverzacija. Tako da u nekoliko pravaca idu moje sumnje", kaže Ivanović.

Nedopustivo za demokratsko društvo

Do demoliranja Ivanovićevog automobila došlo je samo 20-ak dana pošto je bio uhapšen, dok je izvještavao o prinudnom iseljenju Podgoričanke Jelene Vučićević.

Dok su u policiji tvrdili kako ih je Ivanović ometao u izvršenju službene dužnosti, novinar je bio kategoričan da je samo radio svoj posao, pa je zbog nezakonitog lišenja slobode podnio tužbu protiv države. Poslije tog i posljednjeg incidenta, oglasio se Sindikat novinara, zahtijevajući hitnu istragu.

"Uništavanje imovine člana glavnog odbora Sindikata novinara Darka Ivanovića potvrđuje da je neophodno crnogorske novinare i medijske radnike koji rade na terenu zaštiti po uzoru na zaštitu koja se obezbjeđuje službenim licima. Država konstantno pokazuje nemoć kada je u pitanju zaštita novinara i na taj način nam poručuje da ne smijemo da radimo svoj posao profesionalno jer to znači da sami moramo da se nosimo sa posljedicama ukoliko se pretjerano raspitujemo za teme koje nekome ne odgovaraju ili se usudimo da objavimo podatke do kojih dođemo", kaže predsjednica Sindikata novinara predsjednica Marijana Camović.

Novinarstvo u Crnoj Gori postaje najopasnija profesija jer su napadi postali i česti i drski, dok zakon ulice mijenja aktuelne zakone, upozorila je u saopštenju Pozitivna Crna Gora.

Na to ukazuju i u nevladinoj organizaciji Građanska alijansa, čiji je Darko Ivanović član.

"Napade na novinare i aktiviste iz civilnog sektora su nedopustivi za demokratsko društvo kakvo Crna Gora želi da bude. Pritisci kojima je naš kolega izložen se ponavljaju sa ciljem da se zaustavi dalje istraživanje direktnih uzroka i povezanih interesa u različitim slučajevima koje kao urednik pomenute emisije istražuje. Ovim napadom, ali i načinom na koji će biti procesuiran Crna Gora će još jednom biti u prilici da pošalje poruku svim građanima, medijima i NVO sceni kao i međunarodnoj zajednici koliko je u stvari vladavina prava na snazi i da li se nezavisno istraživanje kršenja prava i zakona kod nas cijeni ili kažnjava", kaže Milica Đokđurić iz Građanske alijanse.

Upravo o tome, sve češće će presuđivati međunarodna zajednica, posebno nakon otvaranja najtežih poglavlja u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom u srijedu, a koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije i kriminala. Ubistva, fizički napadi na novinare i njihovu imovinu i prijetnje i pritisci, kojima su u najvećem broju slučajeva bili izloženi izvještači listova Dan i Vijesti i nedjeljnika Monitor, apostrofirani su u Briselu, koji traži njihovo rasvjetljavanje i zaštitu medijskih sloboda u Crnoj Gori.

"Novinari su postali legitimne mete. Kada vi šaljete kao vrh sistema poruku da novinar može da bude ugrožen onda se svaka bitanga na ulici može naći da vas doživi kao legitimnu metu", rekao je Darko Ivanović.
  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG