Dostupni linkovi

Ivanov i Nikolić: Pomažemo uspostavu dijaloga među crkvama


Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov u Skoplju, 26. oktobar 2012.
Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov u Skoplju, 26. oktobar 2012.
Crkvena pitanja traže crkvene odgovore, a mi kao lideri pomažemo da se taj dijalog odvija lakše i intenzivnije, izjavio je makedonski predsednik Gjorge Ivanov nakon susreta sa srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem, koji od petka boravi u dvodnevnoj poseti Makedoniji.

“Mi smo tu da pomognemo da se uspostavi dijalog, da počne komunikacija između sveštenih lica, između crkava. Mi nismo ti koji nose odluke o takvim pitanjima. Ipak poštujemo svu našu nadležnost koja nam je data u saglasnost ustava naših zemalja i znamo dokle možemo ići kao državnici", rekao je Ivanov.

Dvojica predsednika na pres konferenciji su istakla da je susret protekao u duhu dobrosusedskih odnosa i da su razovarali o pitanjima o kojima obe zemlje imaju zajedničke interese.

Predsednik Nikolić je izjavio da između dve zemlje ima otvorenih pitanja, ali da ona nisu nerešiva. A činjenicu da posećuje Makedoniju kao prvu zemlju njegove turneje on je ocenio ovako:

“Srbija želi da sarađuje sa svim zemljama u svetu, posebno sa zemljama na Balkanu. Srbija ovim gestom pokazuje da su joj dragi prijatelji i one države koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije i one koje nisu. Mi ne osporavamo pravo državnog rukovodstva da vodi državu tako da narod živi bolje.”

Predsednici Ivanov i Nikolić su razgovarali o evroimtegracijama i preprekama koje obe zemlje imaju na tom putu. Saglasili su se da samo dijalogom i zajedničkom saradnjom Makedonija i Srbija mogu pomoći jedna drugoj ka ostvarivanju tog cilja.

“Pošto i Srbija i Makedonija imaju veoma sličan problem ili imaju problem da dobiju status člana EU, mislim da smo upućni na što bližu moguću saradnju. Ako se zajedno borimo da bude uvaženo to da smo svoje države uredili i da smo kriterijume i uslove ispunili, pre ćemo imati šanse na uspeh."

Iako je ranije kao opozicioner Nikolić dao izjavu da će Srbija promeniti stav prema ustavnom imenu Makedonije, sada je obećao da do toga neće doći

“Ja danas nisam u opoziciji, ja sam danas predsednik države. O mnogim stvarima moram da razmišljam brinući o tome kako će se to odraziti na sudbinu države i naroda. To je bilo emotivno reagovanje kad je Makedonija priznala nezavisnost Kosova i Metohije. Ali sam tada kad je Srbija uskratila gostoprimstvo ambasadoru Makedonije rekao da je to sramota. Još sam rekao: ‘Evo, našli smo manju državu od sebe da je kažnjavamo’.”, naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić se sastao se i sa predsednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim. U subotu će posetiti tri srpske porodice u selu Sretenovo kod Valandova, a nakon toga prisustvovati obeležavanju 100. godišnjice od Kumanovske bitke, kod mesta Zebrnjak.
XS
SM
MD
LG