Dostupni linkovi

Da li je SPC spremna da prizna Makedonsku crkvu


Nikola Gruevski ljubi krst iz ruku patrijarha MPC
Je li na pomolu rešenje višedecenijskog spora – hoće li Srpska crkva konačno priznati Makedonsku pravoslavnu crkvu? Inicijativu za okončanje problema pokrenuo je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će ove sedmice u Skoplju o odnosima dveju crkava razgovarati sa makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim. Iz SPC-a, međutim, stižu različite reakcije, a u Makedonskoj crkvi nisu optimisti.

Nekoliko puta sastajali su se predstavnici Srpske i Makedonske pravoslavne crkve sa ciljem da razreše spor koji datira od 1967. godine, kada je Makedonska crkva proglasila autokefalnost. I svaki put su razgovori završeni bez saglasnosti srpskih vladika da svojim susedima priznaju pravo na crkvu. Sada je pomoć u rešavanju problema najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u tome ga je podržao i makedonski lider Đorđe Ivanov. Poglavar SPC-a Irinej za sada se ne oglašava, a njegove vladike nisu jednoglasne. O ovom pitanju mogli bi da raspravaju na predstojećem zasedanju Sinoda, a ako je suditi po izjavi protođakona Ljubomira Rankovića, nije jasno zašto do sada status MPC-a u očima SPC-a nije rešen.

“Svi uslovi postoje da verujući makedonski narod, koji ima svoji državu, ima i svoju samostalnu autokefalnu crkvu. Hiljadu je i jedan razlog da se to da, pre svega zbog negovanja dobrih susedskih odnosa sa makedonskim narodom, tako da bi Srpska pravoslavna crkva trebalo da pokaže ljubavi i razumevanja. To bi učvrstilo odnose, a i približilo svetinje Makedonske crkve sa područja Makedonije Srbima, i obrnuto – srpske svetinje makedonskom narodu”, kaže Ranković.

Razlog što većina vladika SPC-a ne deli ovo mišljenje leži i u trećem faktoru.

“Bojim se da su to pre svega odnosi sa Grčkom crkvom. Grčka se protivi nazivu Makedonije i svakako bi se protivila i davanju samostalnosti crkvi. Međutim, srpski narod mora jednom da se odveže od svih predrasuda i svojih virtuelnih zamisli. Lično mislim da nam je makedonski narod neuporedivo bliži nego grčki. Ne želim time da umanjim značaj prijateljstva sa Grčkom ali, kako kaže narodna izreka – bliži je komšija nego košulja”, rekao je Ranković.

Da će se ovim rukovoditi članovi Sinoda Srpske crkve nije uveren portparol Makedonske crkve episkop Timotej.

“Lično mislim da oni ne žele da reše ovo pitanje”.

RSE: Ipak postoje različita mišljenja unutar SPC-a. Episkop šabački Lavrentije stava je da Makedonskoj crkvi treba priznati samostalnost.

“Nije to samo Lavrentije, ima njih više, ali znate ko u Srpskoj crkvi na neki način diktira stvari – grčki blok, a oni to ne žele”, kaže episkop Timotej.

Mirko Đorđević
Mirko Đorđević
Makednoska crkva proglasila je autokefalnost 1967. godine, kada je na čelu Srpske crkve bio patrijarh German. Publicista Mirko Đorđević podseća kako je tadašnji poglavar pažljivo pratio zbivanja, te imao jasnu poruku.

“Partijarh German je rekao – dok smo u jednoj državi koja se zove Jugoslavija, može postojati samo jedna pravoslavna crkva, a ako i kada Makedonci postanu samostalna država, onda mogu imati pravo i na svoju samostalnu crkvu. Kada se Jugoslavija raspala, a posle onog Gazimestana i patrijarh German umro, ovaj spor se iskomplikovao”, rekao je Đorđević.

Srpska pravoslavna crkva je, podsećamo, aktivirala svoju Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju. Ime Jovana Vraniškovskog još je jedan deo problema. Ovog rašćinjenog vladiku Makedoske crkve, kojeg je potom za svog egzarha imenovala Srpska crkva, vlasti u Skoplju terete za finansijke malverzacije. Uhapšen je na grčko-makedonskoj granici pošto je prethodno u odsustvu osuđen na dve i po godine zatvora zbog pronevere 250.000 evra. Srpska crkva sa druge strane tvrdi da je reč o političkom progonu koji je počeo kada je vladika Jovan njima pristupio.

Da “dobra volja” predsedika Srbije za rešavanje spora dveju crkava nije bez uslova govori činjenica da je Nikolić upravo zatražio oslobađanje Jovana Vraniškovskog.

“Mi smo voljni da primimo svaku pomoć za rešavanje problema, ali koliko je iskrena ponuda za pomoć predsednika Nikolića, to ne mogu da tvrdim. Više cenim da on želi da oslobodi Vraniškovskog nego da pomogne rešavanju pitanja između Makedonske i Srpske crkve. Znate, mi kao episkopi i Sinod niti možemo da metnemo nekoga u zatvor, niti možemo da ga oslobodimo”, podseća episkop Timotej.

Ukazujući na suštinu makedoskog problema, publicista Mirko Đorđević upozorava da spor dveju crkava mora biti brzo rešen.

“U Makedoniji, podsećam, kažu – nama Grci ne priznaju naziv države, Bugari ne priznaju naciju, a vi Srbi nam ne priznajete ni crkvu. I to je suština. Moralo bi se Makedoncima omogućiti da imaju svoju pravoslavnu crkvu, kao što je imamo mi i svi drugi pravoslavni vernici. Ali, to će zavisiti od stava vrhuške Sprske pravoslavne crkve, i tu neće biti jednoglasja”, ocenjuje Mirko Đorđević.

Tomislav Nikolić na poziv Đorđa Ivanova putuje u Skoplje krajem ove nedelje kada će biti reči i o odnosima dveju crkava. Iako pozdravlja inicijativu, Đorđević podseća da su obe države sekularne i da problem moraju rešiti same crkve.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG