Dostupni linkovi

Italija zatvara četiri regije zbog korona virusa


Protest u Rimu protiv uvođenja novih mjera, 2. novembra 2020.
Protest u Rimu protiv uvođenja novih mjera, 2. novembra 2020.

Luksuzni modni butici, zlatarne i većina milanskog centra zatvoreni su u petak, 6. novembra, jer je središte živahne financijske prijestolnice Italije prvog dana djelomičnog zaključavanja u četiri regije upalo u sivu tišinu s ciljem zaustavljanja ponovnog oživljavanja korona virusa, piše AP.

Nova ograničenja – koja su dovela do zatvaranja brojnih poduzeća – omogućuju mnogo veću slobodu od talijanskog gotovo desetomjesečnog zaključavanja koje je započelo u martu, ali usprkos tome donijela su optužbe regionalnih vlada koje se osjećaju pogođenima.

Kao i druge europske zemlje, i Italija, koja je u četvrtak zabilježila više od 34.000 slučajeva i 445 smrtnih slučajeva, zabilježila je alarmantan ponovni rast pandemije, ali vlada je očajnički željela da ekonomiju ne zatvori u potpunosti, piše Rueters.

"Vjerojatno je djelomično zaključavanje bolje od potpunog, iz nekoliko razloga, uglavnom zbog ekonomije", rekao je Reutersu stanovnik Milana Fabrizio Amadori.

Bez obzira na labavije blokade, tvrtke prisiljene zatvoriti ili mjesecima čekati obećanu financijsku potporu sve su glasnije u kritiziranju vlade.

"Nemamo novca za plaćanje mjesečnih troškova svojih vozila, nemamo dovoljno novca za prehranu obitelji", rekao je Lupo, taksist koji je sudjelovao u prosvjedu ispred Ministarstva financija u Rimu.

Čini se da su i sama pravila - koja na primjer omogućavaju frizerima i brijačima rad, ali zatvaraju kozmetičke salone - također ostavljala mjesta zabuni.

Premijer Giuseppe Conte je pozvao ljude da budu strpljivi.

"Nadamo se da će ove najnovije mjere trajati samo nekoliko sedmica", rekao je premijer.

"Virus je poput voza u pokretu. Danas ga moramo usporiti, inače će nas ovaj voz udariti."

XS
SM
MD
LG