Dostupni linkovi

Talijanskom premijeru izglasano povjerenje, ali je njegova vlada i dalje u opasnosti


Mario Draghi
Mario Draghi

Talijanskom premijeru Mariju Draghiju 20. srpnja izglasano je povjerenje u gornjem domu Senata, ali to ne predstavlja pobjedu nakon što su bojkoti trojice njegovih ključnih koalicijskih saveznika tijekom glasovanja doslovno osudili sve izglede za opstanak njegove vlade jedinstva, prenosi AP.

Rezultat glasovanja bio je 95 naprema 38 u korist njegove vlade u Senatu koji broji 315 članova. Nekoliko desetaka senatora nisu bili prisustvovali glasovanju.

Sada je Draghijeva 18-mjesečna administracija na klimavim nogama s najvjerojatnijim ishodom prijevremenih izbora u rujnu ili listopadu, ocjenjuje Reuters.

Na strani desnice, Forza Italia i stranke Lige nisu sudjelovale u glasovanju. Pridružio im se i populistički Pokret pet zvijezda koji je također izbjegao glasovanje, nakon što je pokrenuo najnoviju političku krizu u Italiji sličnim bojkotom prošlog tjedna.

Draghi je prošlog tjedna podnio ostavku, koju je odbio predsjednik Sergio Mattarella, poručivši mu da ode pred parlament kako bi vidio može li oživjeti širu koaliciju.

Draghi je ranije apelirao na jedinstvo i iznio niz pitanja s kojima se Italija suočava, od rata u Ukrajini do socijalne nejednakosti i rasta cijena.

"Jedini način, ako želimo ostati zajedno, jest ponovno izgraditi ovaj pakt, s hrabrošću, altruizmom i vjerodostojnošću", rekao je Draghi u govoru Senatu, dodajući da mnogi Talijani žele da se koalicija nastavi do prijevremenih izbora sljedeće godine.

Kriza dolazi u teškom trenutku za dugovima opterećenu Italiju, treće najveće gospodarstvo u eurozoni, gdje su troškovi zaduživanja naglo porasli otkako je Europska središnja banka počela pooštravati monetarnu politiku.

Europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni rekao je na Twitteru da bi "neodgovorni" potez protiv Draghija mogao dovesti do "savršene oluje" i za Italiju "predstojećih teških mjeseci".

Čelnik talijanske Demokratske stranke lijevog centra (PD), još jedne koalicijske stranke, rekao je da je parlament išao protiv volje naroda.

"Talijani će se na glasačkoj kutiji pokazati mudrijima od svojih političara", napisao je šef PD-a Enrico Letta na Twitteru.

Prijevremeni Draghijev odlazak s posla mogao bi gurnuti treće najveće gospodarstvo u EU u prijevremene izbore, odgađajući prijeko potrebne reforme, kao i talijanski proračun za 2023.

Italija je najveći primatelj bespovratnih sredstava i zajmova iz golemog fonda EU za oporavak od COVID-a 19, ali njezina sljedeća rata ovisi o popisu promjena.

Očekuje se da će se 21. srpnja u donjem domu održati i rasprava o budućnosti talijanske Vlade.

Izvor: AP i Reuters
XS
SM
MD
LG