Dostupni linkovi

Italija i Grčka ublažile mere protiv korona virusa


Zaposleni sa zaštitnom maskom u baru na plaži hotela u Atini, Grčka, 1. juna 2020.

Italija i Grčka su 1. maja ublažile sanitarne protivepidemijske mere uvedene zbog korona virusa vraćajući život svojih stanovnika i putnika u normalu pre vrhunca letnje turističke sezone, prenosi agencija Beta.

Vlada Grčke je, navode tamošnji mediji, od 1. maja do 31. avgusta ukinula zahtev za pokazivanje potvrda o vakcinaciji ili peležanoj bolesti za pristup u zatvoren javni prostor, ali maske ostaju.

Tako i vakcinisani i nevakcinisani mogu da slobodno ulaze u restorane, zabavne i tržne centre. Istovremeno, od 1. maja sva ta mesta rade sa sto odsto kapaciteta.

Ipak, Ministarstvo zdravstva Grčke i naučnici iz Komiteta eksperata ("Krizni štab"), pozivaju građane na maksimalnu pažnju jer pandemija nije završena iako je popustila, i može dovesti do novog talasa epidemije tokom leta.

U Grčkoj je ukinuto i redovno samotestiranje učenika i nastavnika, ali brzi test ostaje za nevakcinisane nastavnike i studente, kao i za nevakcinisane radnike.

Obavezno korišćenje maske međutim ostaje u zatvorenom prostoru u Grčkoj najmanje do kraja maja.

Nije obavezno da se maske koriste i napolju, ali tamo gde je gužva preporučuje se da maske koriste bar najugroženiji građani.

Na osnovu odluka Vlade, grčka Uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da ukida sva ograničenja namenjena borbi protiv korona virusa za međunarodne i domaće letove, osim korišćenja maski tokom letova i na aerodromima.

Uz to utnici više ne mooraju da pokažu dokaz o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu o preležanoj bolesti.

U Italiji je, prenosi novinska agencija AP, Ministarstvo zdravlja 1. maja saopštilo da ukida zdravstvenu propusnicu koja je bila potrebna za ulazak u restorane, bioskope, teretane i druga javna mesta.

Ali, zdravstvena propusnica koja sadrži dokaz o vakcinaciju, potvrdu o preležanom virusu ili negativan testu i dalje je potrebna za pristup bolnicama i staračkim domovima.

Obaveza nošenja maski unutar supermarketa, radnih mesta i prodavnica takođe je ukinuta, ali je ostala obaveza u javnom prevozu, bioskopima i svim zdravstvenim ustanovama i ustanovama za stara lica.

I u Italiji su zvaničnici javnog zdravstva pozvali na oprez i naglasili da pandemija još uvek nije gotova.

Italija je 1, maja prijavila 699 novih infekcija korona virusom i više od 100 smrtnih slučajeva, a Grčka 4.701 nov slučaj zaraze i smrt još 22 osobe.


XS
SM
MD
LG