Dostupni linkovi

Na popisu u Crnoj Gori bi bilo 46 odsto Crnogoraca a 33 odsto Srba, pokazalo istraživanje


Parlament Crne Gore, zasjedanje na Cetinju, 28. april 2022.
Parlament Crne Gore, zasjedanje na Cetinju, 28. april 2022.

Ako bi danas bio održan popis stanovništva, 46,3 odsto građana Crne Gore bi se izjasnilo kao Crnogorci, a 32,8 odsto kao Srbi, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koje je 7. jula objavio Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

To znači da bi broj građana koji se izjašnjavaju kao Crnogorci bio oko dva odsto veći nego na popisu 2011. godine, dok bi onih koji se izjašnjavaju kao Srbi bilo za četiri odsto više.

Kao Bošnjaci bi se izjasnilo 7,7 odsto građana, što je jedan odsto manje nego na poslednjem popisu, dok bi se kao Albanci izjasnilo 5,1 odsto građana, približno isto kao ranije.

Na pitanje kojim jezikom govore, najveći broj građana 48,6 odsto je odgovorilo da je to srpski jezik, što je oko šest odsto više nego prije jedanaest godina. Broj onih koji govore crnogorskim jezikom od 36 procenata je gotovo isti kao na prethodnom popisu.

Oko 2,6 odsto građana je navelo da govori bosanskim/bošnjačkim jezikom, što je za oko četiri procenta manje u poređenju sa 2011. godinom.

Popis koji se sprovodi svakih deset godina, bio je planiran za april 2021. godine, ali je odložen zbog neusvojenog budžeta i pandemije korona virusa.

Pitanja nacionalnosti i jezika su umjesto statističke kategorije popisa jedno od gorućih političkih sporenja u Crnoj Gori.

Iz prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF) su ranije ocijenili da je planirano neodržavanje popisa 2021. godine "direktno upereno protiv srpskog naroda", jer smatraju da će se najviše građana izjasniti da su srpske nacionalnosti, čime bi se, kako su naveli, "Crna Gora vratila srpskom identitetu".

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić avgusta 2020. je rekao "da je za srpski narod važan popis u Crnoj Gori".

Početkom juna Vlada je usvojila zakon o popisu stanovništva kojim se obavezuje da se njegovo sprovođenje neće poklapati sa izbornim kampanjama.

Lokalni izbori u više crnogorskih opština su odloženi za oktobar, a u prvoj polovini 2023. godine bi trebalo da budu održani predsjednički izbori.

Sprovođenje popisa stanovništva je jedno od pitanja o kojima su partije najduže pregovarale prije potpisivanja Sporazuma o podršci manjinskoj Vladi premijera Dritana Abazovića, koja je izabrana krajem aprila.

U svom ekspozeu je Abazović kazao "da se popis planira u skladu sa evropskim standardima".

CEDEM je istraživanje sproveo od 11. do 27. juna 2022. godine na uzorku od 1.026 građana.

XS
SM
MD
LG