Dostupni linkovi

Istraživanje: Studenti u regionu vjeruju u EU, nešto manje u NATO


Studenti smatraju da EU igra pozitivnu ulogu
Studenti smatraju da EU igra pozitivnu ulogu

Studenti iz zemalja regiona Evropsku uniju (EU) vide kao demokratski, prosperitetni prostor kome treba da pripadaju, NATO u većini smatraju najboljim okvirom za bezbjednost, dobro su upoznati sa opasnostima rastućeg populizma i ekstremizma, a takođe žele da aktivno učestvuju u političkom životu svojih zemalja.

To je pokazalo istraživanje Centra za evroatlantske studije iz Beograda i slovačke organizacija MESA 10 čiji su rezultati prezentovani u Podgorici.

Gdje studenti iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Moldavije i Slovačke žele da se školuju, da rade i žive, i šta misle o tome koliko su njihove države blizu ili daleko od članstva u EU?

Oko 1.753 studenata iz pet zemalja koje je obuhvatila anketa privlači ideja liberalne demokratije i Evropske unije, koja za 40 posto njih predstavlja prostor koji garantuje politički, ekonomski i socijalni prosperitet i više mogućnosti od bilo koje druge opcije.

Na pitanje da li je EU u tom smislu za njih atraktivnija od Rusije, 43 posto studenata iz Crne Gore je odgovorilo potvrdno dok je 32 posto dalo prednost Rusiji. Četrdeset pet posto studenata iz Srbije smatra da je EU bolji okvir naspram šest posto onih koji kažu da je Rusija privlačnija, dok je taj odnos u Bosni i Hercegovini 31 naspram 13 posto u korist EU.

Zabrinjavajuće je, ukazuju autori ankete da gotovo jedna petina studenata ne vidi EU, ni Rusiju, ni neutralnost kao političke projekte u okviru kojih bi njihove zemlje uspješno sarađivale.

Procenat skeptika u tom pogledu najveći je među studentima iz Srbije.

Bez obzira na to u kojoj fazi evropskih integracija se nalazi zemlja iz koje dolaze, 55 posto studenata želi da njihova država postane članica EU ili ostane u njoj, u slučaju Slovačke.

Ekspert za spoljnu politiku MESA 10 Milan Ježevica ​navodi i odgovore studenata na pitanje da li će većina balkanskih država ući u EU:

"Crnogorski studenti su najsnažnije uvjereni i imaju najveću nadu da će njihova zemlja pristupiti EU. Tako se izjasnilo 47 posto u decembru prošle i 48 posto u aprilu ove godine, potom slijede studenti iz BiH sa 38 posto i Srbija sa 35 posto onih koji vjeruju da će njihova zemlja ući u EU."

Većina anketiranih studenata smatra da EU igra pozitivnu ulogu što se ne bi moglo reći za stavove u vezi sa ulogom NATO-a.

"Trideset dva posto studenata vjeruje da NATO igra pozitivnu ulogu u političkom i ekonomskom razvoju njihove zemlje, 38 posto vjeruje da NATO ima negativnu ulogu, dok 30 posto njih nema mišljenje", ističe Ježevica.

Milan Ježevica: Trideset posto mladih nema mišljenje o NATO
Milan Ježevica: Trideset posto mladih nema mišljenje o NATO

Ipak, Milan Ježevica dodaje da većina studenata, osim onih iz Srbije, NATO smatraju najboljim rješenjem za pitanje bezbjednosti svoje zemlje.

"Prvo ide Slovačka sa 58 posto, potom Moldavija sa 47, BiH 43, Crna Gora 40 i Srbija sa 29 posto", dodaje Ježevica.

Anketirani studenti svjesni su rastućeg populizma i ekstremizma u Evropi. Toga se najviše pribojavaju u Slovačkoj što autori ankete pripisuju rastućoj popularnosti desničara iz Narodne partije u toj državi.

U rast ekstremizma u svojoj zemlji najmanje vjeruju studenti iz Crne Gore, potom slijede njihove kolege iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Istraživanje o stavovima studenata iz Slovačke, Moldavije, Crne Gore, Srbije i BiH provedeno je od decembra 2016. do aprila 2017. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG