Dostupni linkovi

Istražitelj na suđenju Mladiću o snajperskom teroru nad Sarajlijama


Beri Hogan
Beri Hogan
Nakon dva i pol dana zatvorenih sjednica za javnost, zbog iskaza zaštićenih svjedoka, haško suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom vojnog istražitelja tužiteljstva Berija Hogana (Barry Hogan).

On je opisao nalaze o smjeru ispaljenja snajperskih hitaca koji su usmrtili ili ranili građane Sarajeva. Incidente je istraživao od 1999. godine, a iskaz je dao na nizu haških suđenja za napade na sarajevske civile kojih je za vrijeme opsade (1992-1995) poginulo oko 11 i pol tisuća.

Svjedok Hogan, sa stažom u UNPROFOR-u kao profesionalni kanadski vojnik za vrijeme rata u BiH, prikupljao je za haško tužiteljstvo od 1999.godine - dokaze vezane uz slučajeve protiv generala Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomira Miloševića i Stanislava Galića, osuđenih na dugotrajne kazne zatvora zbog zapovjedne odgovornosti nad snajperskim i artiljerijskim djelovanjem po civilnim područjima.

Tijekom istrage Hogan je bio na svakoj od lokacija gdje su ljudi ranjeni ili ubijeni, ili gdje su bili svjedoci nečijeg stradavanja. Sa sobom je imao GPS uređaj sa satelitskim signalom kako bi izvršio točno očitavanje lokacije na terenu, a tijekom njegovog iskaza na suđenju generalu Mladiću prikazani su brojni video snimci koje je napravio na lokalitetima stradavanja.

„Od svjedoka ili žrtve je bilo zatraženo da se sastanemo u blizini ili na lokacijama incidenata. To je trebala biti vizualna dopuna koja će pomoći učesnicima suđenja da bolje razumiju njihova svjedočenja“, pojasnio je istražitelj proceduru snimanja sa ciljem ubrzavanja i skraćivanja svjedočenja u vezi gađanja Sarajlija.
Snimka kanala rijeke Dobrinje, mjesto stradanja Munire Zametice, prikazana na suđenju
Snimka kanala rijeke Dobrinje, mjesto stradanja Munire Zametice, prikazana na suđenju

Kao incidenti koji su navedeni u optužnici spomenuta je pogibija Munire Zametice, kada je 1993.godine išla po vodu na kanal rijeke Dobrinje.

„Bijela zgrada koja se može vidjeti nasuprot padini je pravoslavna crkva. Da li je iz tog smjera došao hitac?“, ispitivalo je tužiteljstvo koje je željelo pokazati da su građani Sarajeva namjerno gađani i dobilo potvrdan odgovor.

Zametica je ubijena snajperskim hicem 1993. godine ispaljenim s pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog nasuprot Babinoj stijeni, koja je po obavještajnim dokumentima Armije BiH, dobivenim tek ove godine – služila kao osmatračnica VRS-a, a ponekad i kao snajpersko gnijezdo.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:59 0:00
Direktan link

Hogan je opisao i nalaze istrage snajperskih pogodaka Fatime Pite, Nafe Tarić i njezine kćerke te djevojčice Sanele Muratović.

Vojni istražitelj tužiteljstva će iskaz nastaviti u petak kada će spomenuti istrage još nekih snajperskih incidenta. Nakon toga će ga unakrsno ispitivati obrana generala Mladića, koji se osim terora nad Sarajlijama tereti i za dvostruki genocid, protjerivanje diljem BiH te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG