Dostupni linkovi

Istrage u slučajevima Dragičević i Memić prioritet za Tužilaštvo BiH


Plakat sa likovima Dženana Memića i Davida Dragičevića na protestima u Sarajevu, 30. decembar 2018.
Plakat sa likovima Dženana Memića i Davida Dragičevića na protestima u Sarajevu, 30. decembar 2018.

Istrage u slučajevima Dragičević i Memić su prioritet u postupanju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz ove pravosudne institucije u četvrtak, 26. maja.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, zajedno sa postupajućim tužiocima u ovim predmetima, sastao se sa predstavnicima porodica oštećenih, Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem, kao i njihovim pravnim zastupnikom, advokatom Ifetom Feragetom.

"Predstavnici oštećenih upoznati su da je na nedavnom sastanku Koordinacionog tijela tužilaca u BiH donesen zaključak da se sve aktivnosti koje se odnose na predmet stradanja Memić Dženana procesuiraju u Tužilaštvu BiH", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Dragičeviću i Memiću prezentovano koji koraci i aktivnosti su preduzeti u tim predmetima, kao i u kojem segmentu će fokus rada biti usmjeren u narednom periodu.

"Na sastanku je istaknuto da sve institucije moraju pružiti porodicama oštećenih adekvatnu zaštitu njihove sigurnosti, što je zadatak i obaveza svih nadležnih institucija u BiH", zaključuje se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH je 14. aprila 2021. godine odlučilo da preuzme predmet u vezi s nestankom i smrću Davida Dragičevića od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Okolnosti smrti, koja je okarakterisana kao ubistvo, do danas nisu razjašnjene.

Roditelji su ekshumirali njegovo tijelo u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

Davor Dragičević, njegov otac, postavio je u nedjelju, 27. marta, šator ispred Tužilaštva BiH.

Najavio je da će na tom mjestu ostati sve dok se ne riješi ubistvo sina, kao i mladića Dženana Memića iz Sarajeva.

Dženan je preminuo 15. februara 2016. godine, nakon što je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave.

Pred Sudom BiH je 7. oktobra 2021. počelo suđenje optuženima u predmetu "Zijad Mutap i drugi", koji se terete za prikrivanje dokaza o načinu stradanja tog mladića.

XS
SM
MD
LG