Dostupni linkovi

Istraga EULEX-a o trgovini organima na meti kritika


Policajci EULEX-a na Kosovu
Policajci EULEX-a na Kosovu
Na Kosovu kritikuju istražni tim EULEX-a koji se bavi istragom optužbi iz izveštaja Dika Martija, o trgovini ljudskih organa tokom rata u kome su optuženi bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Ta istraga izgleda da još uvek ne uspeva da umanji negativan uticaj na zemlju koji je ostavio Martijev izveštaj. Rad EULEX-ove ekipe kritikuje se zbog nedostatka transparentnosti i spore dinamike istrage.

Portparol EULEX-a, Juri Laas u izjavi za RSE kaže da se o istrazi ne može govoriti puno te da se optužbe moraju u potpunosti istražiti.

“Jasno je da će ovo biti složena i teška istraga, jer ono što radimo jeste analiziranje stvari koje su se desile pre 12 ili 13 godina u različitim zonama i državama”, kaže Juri Laas.

Rukovodilac EULEX-ove jedinice za istragu navoda iz izveštaja Dika Martija, američki tužilac Clint Williamson, pre mesec dana posetio je Beograd gde se sastao sa čelnicima Srbije.

Najavljeno je da će održati sastanke na Kosovu i u Albaniji – zemljama koje se pominju u izveštaju Dika Martija.

”Specijalna jedinica će nastaviti da osigurava informacije iz jednog broja institucionalnih izvora, mi analiziramo ove informacije i nastavljaju se dalje istražne radnje. Mi takođe nastavljamo da razgovaramo sa ljudima koji poseduju relevantne informacije u vezi istrage”, kazao nam je Laas.

Organizacije za ljudska prava u Prištini ističu važnost sprovođenja detaljne istrage.

Izvještaja Dika Martija optužuje i premijera Hashima Thacija i druge rukovodioce OVK-a za neljudsko tretiranje i za trgovinu ljudskim organima. Predstavnici institucija Kosova odbacili su te optužbe, ali su izrazili spremnost da sarađuju u istrazi.

Prema izveštaju Dika Martija, zatvorenicima su vađeni organi, koji su prodavani na ilegalnom tržištu širom Evrope.

Izvršni direktor Fonda za ljudska prava na Kosovu, Bekim Blakaj, izrazio je nadu da će okonačanjem istrage doći do rasvetljavanja optužbi koje su, po njemu, oštetile političku sliku Kosova.

On međutim smatra da su sastanci tužioca Williamsa nedovoljni.

“Verujem da su sastanci sa liderima samo jedna komponenta ove istrage. Inače, ne bi bilo nikakvih efekata ukoliko se istraga zaustavi na tom nivou. Bez obzira na to šta će se na kraju ustanoviti, mislim da je ono dobrodošlo za kosovsko društvo ali i za političku elitu”, smatra on.

U optužbama o trgovini organa nakon rata na Kosovu već duže se pominje i tzv. Žuta kuća u albanskom mestu Burelu, gde su se navodno radile različite transplatacije. Do sada međutim još uvek nije utvrđeno da li se tako nešto dešavalo na ovoj lokaciji.
XS
SM
MD
LG