Dostupni linkovi

Obustavljena istraga protiv Davora Dragičevića


Davor Dragičević, otac nastradalog mladića Davida, na protestima u Banjaluci, 7. juli 2018.
Davor Dragičević, otac nastradalog mladića Davida, na protestima u Banjaluci, 7. juli 2018.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića, oca mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića koji je nastradao 2018. godine.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dragan Tolimir, advokat Davora Dragičevića, podsjetivši da je istraga vođena od decembra 2018. godine zbog navoda o ugrožavanju sigurnosti ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska (RS) Dragana Lukača.

Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere MUP-a RS za umiješanost u ubistvo njegovog sina, a prijavu protiv njega podnio je entitetski ministar Dragan Lukač.

“To se odnosilo na istup Davora Dragičevića ispred Narodne skupštine RS, te izjave da je za Davidovu smrt kriva država, kad je i redom navodio imena ljudi na pozicijama. Oni su smatrali da je to prijetnja i ugrožavanje sigurnosti. No, sada jasno da Tužilaštvo nije utvrdilo da postoji obilježje krivičnog djela, te da su svi ti postupci bili u svrhu zastrašivanja”, kaže Tolimir.

Podsjetio je da se identičan postupak protiv Davora Dragičevića vodi pred Okružnim javnim tužilaštvom u Prijedoru.

“Očekujem i da ona bude obustavljena, što će značiti da, koliko znam, više nema nijednog postupka koji se vodi protiv Davora Dragičevića”, kazao je Tolimir.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Okolnosti pod kojima je umro i dalje nisu razjašnjene.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović i grupa "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

Tužilaštvo BiH je 14. aprila 2021. godine odlučilo da preuzme predmet u vezi s nestankom i smrću Davida Dragičevića od Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

XS
SM
MD
LG