Dostupni linkovi

Proširena istraga protiv Darka Šarića u Beogradu


Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je 3. juna naredbu o proširenju istrage protiv Darka Šarića (na fotografiji) i još osam članova njegove organizovane kriminalne grupe, navodi se u tužilaštvu. Fotografija: 24. mart 2014.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o proširenju istrage protiv Darka Šarića i još osam članova njegove organizovane kriminalne grupe, potvrđeno je 3. juna RTS-u u tužilaštvu.

Kako se sumnja, on je sa članovima organizovane kriminalne grupe pripremao ubistvo Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u sudskim postupcima protiv Šarića.

Kako RTS nezvanično saznaje, pored Darka Šarića naredbom od 31. maja obuhvaćeni su i advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović i Milan Vučinić.

U bekstvu su Stanjoković, Spasojević, Andrejić, Vukić i Vučinić, kojeg nema u naredbi o sprovođenju istrage, dok su ostali osumnjičeni u pritvoru.

Darko Šarić, koji čeka pravosnažnu presudu zbog šverca kokaina i pranja novca, uhapšen je u okviru međunarodne akcije EUROPOL-a i EUROJUST-a 14. aprila u Beogradu.

Tada je, između ostalih, uhapšen i njegov advokat Dejan Lazarević, koji je i glavni branilac osumnjičenog vođe kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Osumnjičenom Darku Šariću stavlja se na teret, između ostalog, teško ubistvo i udruživanje radi krivičnih dela.

Šarić je uhapšen i 2014. godine u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore i prebačen u Beograd pošto je bio osumnjičen za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Šarić je zbog tog dela bio osuđen na 15 godina zatvora, kao organizator grupe.

Vrhovni sud je tu odluku poništio u junu 2021. i predmet vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje i krajem prošle godine Šariću je ukinut pritvor i određen kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Osim toga, Šarić je u julu 2020. osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca, a sud ga je teretio da je sa svojom grupom "oprao" najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina. Tu presudu trenutno razmatra Apelacioni sud u Beogradu.

Darko Šarić je od 2005. državljanin Srbije, a inače je rodom iz Pljevalja u Crnoj Gori, gde je šest puta osuđen za različita kriminalna dela.

XS
SM
MD
LG