Dostupni linkovi

Istorijska sednica vlada Kosova i Albanije: Sporazumi i pomoć Albancima u regionu


Sastanak vlada Kosova i Albanije, održan u subotu u Prizrenu, ocenjen je istorijskim, a uz ostalo je dogovoreno formiranje razvojnog humanitarnog fonda za pomoć poboljšanju ekonomskih uslova za Albance u Preševskoj dolini.

Premijeri Hashim Thaci i Edi Rama su nakon sednice vlada Kosova i Albanije potpisali izjavu o saradnji i strateškom partnerstvu dve države.

Albanski premijer Rama je rekao je da je dogovoreno da će dve vlade sa 100.000 evra finansirati gradnju porodilišta u Preševskoj dolini.

Nadležni ministri potpisali su sporazum o saradnji u oblasti trgovine, transporta i infrastrukture, a najavljeno je i otvaranje zajedničkih konzularnih predstavništava, prvo dva a zatim i ostalih.

O tome da zajednički sastanak dve vlade, a jedne nacije koja se prostire u dve države, za neke možda predstavlja razlog za brigu što se granica tiče, albanski premijer je rekao:

"Za nas je jasno da granice Albanije i Kosova podsećaju bilo na istorijsku nemogućnost s jedne strane ili herojskih napora koje su dovele do stvaranja dve albanske države jedne uz drugu, bilo na naše obaveze da održimo besu (obećanje, op.a.) onima bez kojih bi slobodno i nezavisno Kosovo ostalo samo krvavi san, a to su SAD i EU."

"Mi dobro znamo da sloboda, demokratija i identitet jedne nacije nema nikakve veze sa državnim granicama već sa vladavinom i aspiracijama za državu", naveo je Rama.

Albanski premijer je zaključio kako je sastanak dve vlade "postavio kamen temeljac i otvorio nov put za ekonomski, socijalni i kulturni razvoj u ove dve zemlje i u svim albanskim mestima."

Prvu sednicu Vlada Kosova i Albanije premijer Hashim Thaci otvorio je rečima "Dobrodošli u zajedničku kuću", ocenivši sednicu novim poglavljem za Kosovo, Albaniju i region.

"Sastanak naše dve vlade na ovom svetom mestu preporoda albanske nacije predstavlja poštovanje naših heroja iz raznih perioda i dokaz da se njihov trud, znoj i krv ceni. Zahvaljujući njihovim delima, današnje i buduće generacije mogu uživati više mira, slobodu i razvoj, a građani Kosova i Albanije mogu živeti blizu i bez barijera na svojim ognjištima", kazao je kosovski premijer.

"I građani Kosova i Albanije, i oni u Tetovu, Preševu, Ulcinju i u dijaspori nestrpljivo su očekivali ovaj zajednički sastanak. Nije slučajno i da je jedna od glavnih današnjih odluka formiranje fonda za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu", kazao je Tači na sednici vlada.

Sledeći zajednički sastanak dve vlade biće održan krajem maja ili početkom juna u Valoni.
XS
SM
MD
LG