Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ispod hrama Maja u Meksiku otkriven drevni vodovod


Ilustracija

Piše: Daily Mail

Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod pod jednim od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su u utorak naučnici.

Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz sedmog stoljeća u Palenqueu u saveznoj državi Chiapas, koji je na Listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, rekao je voditelj iskopavanja Arnaldo Gonzalez Cruz.

Komplikovani vodovodni sistem povezivao je kralja K'inicha Janaahb'a Pakala, vladara Palenquea, i majanskog boga vode Chaaca, pojasnio je Gonzalez.

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, utjelovljen u otkrivenim kanalima, kaže on.

Smješten u državi Chiapas na jugu Meksika, drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja. Arheolozi su to mjesto počeli radarom istraživati 2012. godine, misleći najprije da se radi o geološkoj anomaliji.

"Odlučili smo to detaljnije analizirati i otkrili da se radi o složenom sistemu kanala ukopanih u stijenu, tačno ispod grobne komore", rekao je Pedro Sanchez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za antropologiju i povijest.

XS
SM
MD
LG