Dostupni linkovi

Isplivavaju novi detalji o DPS-u i navodnom zapošljavanju po partijskoj liniji


Husnija Šabović
Husnija Šabović
Dok se čeka definitivan politički i pravosudni epilog afere “Snimak”, u međuvremenu isplivavaju novi detalji o navodnom partijskom zapošljavanju od strane vladajuće Demokratske partije socijalista. Tako je list Dan objavio audio snimak sa sjednice mladih te partije u Plavu na kojoj je poslanik DPS-a Husnija Šabović govorio o zapošljavanju članova te stranke u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore.

Kako se na audio snimku koji je objavio list Dan može čuti, šef plavskog odbora vladajućeg DPS-a Husnija Šabović na sjednici podmlatka te partije u maju ove godine govorio je o tome kako je dogovoreno da na konkursu za zapošljavanje u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore budu primljeni članovi DPS-a:

"Hoću da vas obradujem informacijom da će negdje do 1. jula, imam obećanje uprave Nacionalnih parkova Crne Gore, biti zaposlena dva DPS-ovca sa visokom stručnom spremom. To je ono što pripada DPS-u. Pored tri lica koja će ovih dana biti zapošljena, a tri od onih koji su se javili na konkurs, znači četiri je prijavlejno i tri će biti iz DPS-a i jedan iz SDP-a."

Da li je riječ o autenitičnom snimku pokušali smo da saznamo od samog Šabovića ali nam je odgovorio da je zauzet učešćem na sjednici skupštinskog odbora.

Sa druge strane, novi tonovi sa sjednica vladajuće partije u Crnoj Gori u opoziciji su dočekani kao novi dokazi da je DPS zapošljavao po partijskoj podobnosti i zloupotrebljavao državne resurse.

"Nastavak afere snimak u Plavu, na sjednici Savjeta mladih DPS-a, na kojoj Husnija Šabović nedvosmisleno govori o namještenim konkursima i zaposlenjima članova DPS-a u Nacionalnom parku Prokletije govori da ova afera ne da nije politički i sudski završena već da se radi o nastavku hobotnice zloupotreba državnih resursa i službenog položaja čiji se kraci ni ne mogu nazrijeti. Ovaj snimak je i dokaz da se uprkos svemu DPS nezaustavljivo urušava jer svakome je u Crnoj Gori jasno da ove snimke sa organa partije upravo dostavljaju nezadovoljni DPSovci i frakcija koja se bori protiv Đukanovića", konstatuje Milan Knežević iz opozicionog Demokratskog Fronta.

Obrad Gojković iz Socijalističke narodne partije, koji je bio član Anketnog odbora koji se bavio aferom "Snimak", kaže kako je od početka znao da se afera neće zaustaviti dok se ne riješi i da ona samo ukazuje na dio problema.

"Mnogo su veće zloupotrebe i mnogo je to organizovanije od strane DPS-a nego što to afera 'Snimak' pokazuje. Samo pokušavam javnost da usmjerim prema sudskoj presudi u Herceg Novom koja je pravsonažna i gdje je već dokazano da su kupovane lične karte i jednostavno je zaustavljen taj proces na neposrednim izvršiocima, iako su izvršioci direktno ukazali na organizatore. Imamo ćutanje tužilaštva na to gdje se jasno ukazuje na krivičnu odgovornost a ovdje svakako postoji politička odgovornost iako to premijer Đukanović pokušava da izbjegne", kaže Gojković.

Koliko do juče, u intervjuu Radiju Crne Gore premijer Milo Đukanović iznosio je tvrde stavove po pitanju afere “Snimak”, za koju je tvrdio da je iskonstrusana i da je na nju definitivno stavljena tačka:

"Sada se pokušava nastaviti ili održati u životu proces suđenja DPS-u i sada se potencira pitanje utvrđivanje političke odgovornosti. Kakve političke odgovornosti? Dakle, da li se parlament bavio tim pitanjem, da li je parlament stavio tačku na to pitanje? Jeste. Pa šta sada?"

No čini se da je u međuvremenu Đukanović ublažio stav, a nakon insistiranja Brisela na političkom i pravnom epilogu afere i stava Vašintgona da će to biti važan pokazatelj posvećenosti države u borbi protiv korupcije.

Tako je premijer u srijedu uveče u Beranama ponovio da je ta afera za njega politički zatvorena, ali i jasno naveo da je pravni dio te priče u rukama tužilaštva. Milan Knežević to tumači kao Đukanovićev zaokret u samo nedjelju dana:

"Očigledno je Đukanović shvatio da njegov politički autizam i inaćenje prema EU samo mogu rezultirati daljom samoizolacijom a u krajnjem slučaju i njegovim samožrtvovanjem. Zato u narednom periodu očekujem da sudski epilog afere 'Snimak' da konkretne rezultate", kaže Knežević.

"Tu prostora za manevar nema jer sve posljedice afere 'Snimak' moraju biti pad vlasti i kažnjavanje odgovornih", smatra Obrad Gojković.

Nakon što je list Dan objavio više snimaka i transkripta sa sjednica rukovodstva DPS-a na kojima se razgovaralo o partijskom zapošljavanju i zloupotrebi državnih resursa, u opoziciji su to protumačili kao tipičan primjer političke korupcije .

Na utvrđivanje krivične ali i političke odgovornosti od početka su tražili u Evropskoj uniji, pa je u tu svrhu formiran skupštinski Anketni odbor koji je rad, međutim, završio samo usvajanjem tehničkog izvještaja.

Tužilastvo je, pak, odbacilo sve krivične prijave protiv aktera afere, pošto u radnjama i izjavama funkcionera DPS-a nije našlo elemente krivičnog djela.

Dugo se u javnosti nagađalo i na koji su način audio zapisi procurili u javnost, sve dok prije dva dana lider Pozitivne Darko Pajović nije objelodanio da ih je on dobio od bivšeg pripadnika DPS-a i potom dostavio Danu.
XS
SM
MD
LG