Dostupni linkovi

Završeno ispitivanje Mustafe, na redu Ljuštaku


Mustafa: Pozvan sam kao osumnjičeni svedok
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Mustafa: Pozvan sam kao osumnjičeni svedok

Završeno je ispitivanje bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Rustema Mustafe – Remija u Specijalizovanom tužilaštva za ratne zločine na Kosovu, u Hagu.

Na kraju dvodnevnog ispitivanja koje je trajalo skoro 10 sati, Rustem Mustafa je novinarima rekao da je završio sa ispitivanjem u Hagu.

"Oni (tužilaštvo) su bili ozbiljni u pitanjima i mi smo ozbiljno odgovorili na svako pitanje. Ja sam obećao da ću ovde da štitim OVK, međutim OVK je štitila mene", rekao je Mustafa. Upitan u kom svojstvu je pozvan na ispitivanje u Hagu, on je ponovio da je "osumnjičeni svedok".

Inače, i dalje nije zvanično poznato u kom svojstvu je Mustafa pozvan da odgovara na pitanja tužioca. Prema nezvaničnim inormacijama, pitanja i način na koji je vođen intervju u protekla dva dana upućuje na zaključak da ga tužilaštvo tretira kao mogućeg osumnjičenog.

Predstavnici Specijalizovanog tužilaštva odbijaju da se obraćaju medijima u vezi ovog ispitivanja, tako da ni u jednom trenutku nisu potvrdili da se ispitivanje odvija.

Nastavljeno ispitivanje Mustafe
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Za sredu je planirano da počne ispitivanje Samija Ljuštkaua, takođe bivšeg komandanta OVK. Prema najavi odbrane, njegovo ispitivanje je planirano da potraje do petka.

I Mustafa i Ljuštaku su bili važni komandanti operativnih zona na Kosovu, u toku oružanog konflikta, a posle rata su ostali aktivni na kosovskoj poltičkoj sceni u okviru Demokratske partije Kosova.

Ovo je prvi put da je javnost upoznata da se dva kosovska Albanca pojavljuju u prostorijama Specijalnog tužilaštva, od kada je ova institucija formirana 2017. godine.

Specijalni sud je formiran s ciljem da se utvrde navodi iz izveštaja Saveta Evrope da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili zločine, ubistva, kidnapovanja i nehuman tretman. Najozbiljniji navodi u izveštaju se tiču sumnje o trgovini ljudskim organima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG