Dostupni linkovi

Islamska zajednica BiH: Nadležni u RS da reaguju na provokacije povratnika  


Ispaljen je metak na Aladža džamiju u Foči
Ispaljen je metak na Aladža džamiju u Foči

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine (BiH) pozvala je u petak, 23. aprila nadležne vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) da se pozabave sve učestalijim provokacijma bošnjačkih povratnika na području Foče na istoku BiH.

U saopštenju Islamske zajednice BiH navodi se kako se provokacije i uznemiravanja u pravilu pojačavaju u vrijeme mjeseca Ramazana.

“Pred dolazak mjeseca posta, koji kod muslimana uživa naročito poštovanje, Aladža džamija dobila je metak u svoju munaru, ovih dana Foča je „ukrašena“ ogromnim muralom presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, a juče su u Grbavcima kod Zvornika profašistički likovi uznemiravali svoje komšije puštajući pjesmu „Srebrenice ti si nama mila, dabogda se triput ponovila,“ navodi se u saopštenju.

Iz Islamske zajednice upozoravaju da retorika pojedinih političara o otcjepljenju RS dodatno potpiruje provokacije povratničke populacije, kao i činjenica da zbog takvog ponašanja nisu sankcionisani.

“Pozivamo nadležne državne organe bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da se ovom pitanju posvete ozbiljno i da počinioce procesuiraju i primjereno kazne,” navodi se u saopštenju u kojem se poziva Željka Cvijanović, predsjednica RS, da posjeti povratnička mjesta i da javno kaže da je predsjednica svih građana u tom entitetu i da neće tolerisati uznemiravanje i napade s koje god strane dolazili.

“Pozivamo i sarajevske političare da se pozabave ovim pitanjem, ali i tužiteljstvo da pokrene istrage. Zlo mora biti zaustavljeno,” zaključuju iz Islamske zajednice.

XS
SM
MD
LG