Dostupni linkovi

Oštećena džamija Aladža u Foči 


Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika UNESCO-a. 
Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika UNESCO-a. 

U toku je istraga o oštećenju džamije Aladža u Foči (na istoku Bosne i Hercegovine), nakon što je Medžlis Islamske zajednice (IZ) Foča prijavio policiji da je u srijedu (17. februar) u večernjim časovima pucano na munaru džamije.

Na zemlji se pored džamije nalaze i otpali fragmenti sa oštećenog dijela munare.

Otpali fragmenti sa oštećenog dijela munare
Otpali fragmenti sa oštećenog dijela munare

Iz policije nisu zvanično potvrdili da je korišteno oružje, već navode da je izvršeno oštećenje tuđe stvari.

“Policijski službenici Policijske uprave Foča preduzimaju sve mjere i radnje na rasvetljavanju krivičnog djela ‘Oštećenje i oduzimanje tuđe stvari’ koje je prijavljeno dana 18. 2. 2021. godine oko 17:10 časova, a kojom prilikom je NN lice ili više njih u proteklom periodu oštetilo šerefet na munari Aladža džamije u Foči”, saopšteno je u petak (19. februar) iz Policijske uprave Foča nakon izvršenog uviđaja.

Iz Policijske uprave navode da je o svemu obaviješten i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, te da je u toku rad na utvrđivanju okolnosti prijavljenog događaja.

Uviđaju u petak je prisustvovao i Muftija goraždanski Remzija efendija Pitić, koji je naveo da je velika vjerovatnoća da je oštećenje nastalo kao posljedica rafalne paljbe iz velikog kalibra.

“Nije se moglo ni na koji način utvrditi da je to palo samo od sebe, nisu postojali nikakvi razlozi da se obruši dio šerefe ili ispod šerefe. Velika je vjerovatnoća ipak da se desilo pucanje i da je ovo posljedica pucanja. Bio je taj neki rafal prekosinoć pred akšam. Naši imami su to čuli. Mi smo imali informaciju da se to desilo”, rekao je Pitić.

"Bio je taj neki rafal prekosinoć pred akšam. Naši imami su to čuli. Mi smo imali informaciju da se to desilo”, rekao je Pitić.
"Bio je taj neki rafal prekosinoć pred akšam. Naši imami su to čuli. Mi smo imali informaciju da se to desilo”, rekao je Pitić.

Muftija goraždanski pozvao je institucije da rade svoj posao te dodao da će ‘mala bošnjačka zajednica ovdje nastaviti da egzistira unatoč ovoj provokaciji koja se desila’. Ono što, kako ističe, dodatno usložnjava situaciju jeste činjenica da među građanima postoji velika količina naoružanja koje je zakonom zabranjeno.

“Tužni smo zbog toga. Tužni na dva načina. Prvo zbog toga što je ovaj grad tokom izgradnje i nakon izgradnje Aladža džamije prihvatio tu džamiju svojom. Nismo imali nikakvih problema, nikavih incidenata, ali očito da postoje ljudi koji ne mogu da podnesu ljepotu”, rekao je Pitić.

Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu.

Srpske snage u Foči 2. avgusta 1992. godine minirale su Aladžu, a fragmenti preostali iza eksplozije razbacani su po različitim lokacijama oko grada. Neki dijelovi su zatrpani zemljom na gradskim smetlištima.

Tužilaštvo BiH je u oktobru 2018. godine podiglo optužnicu protiv Gorana Mojovića za rušenje Aladža džamije.

Od aprila do juna 1992. godine u Foči su porušene sve džamije.

Prvi fragmenti Aladže pronađeni su 2004. godine, zajedno s ostacima tijela ubijenih Bošnjaka, u masovnoj grobnici na obali Drine.

Aladža je ponovno sagrađena prvenstveno uz podršku Generalne direkcije vakufa Turske, koja je finansirala sve radove njene izgradnje, zatim ambasade Sjedninjenih Američkih Država (SAD) u BiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, IRCICA, te brojnih drugih.

Džamija je rekonstruisana po ugledu na originalnu Aladžu. Ponovo je otvorena 4. maja 2019. godine.

Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika UNESCO-a.

XS
SM
MD
LG