Dostupni linkovi

Zatvorena udovica ‘Islamske države’ iz Kazahstana optimistična o budućnosti


Piše: Jelena Veber

Ajgerim, 28-godišnja udovica iz Kazahstana, sanja da postane medicinska sestra, da nauči novi jezik, da finansijski pomaže roditeljima i – što je najvažnije – da podigne svoje troje djece. Ali ti snovi su na čekanju šest godina dok ne završi zatvorsku kaznu zbog povezanosti s terorističkom grupom "Islamska država" (IDIL), piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ajgerim, koja nije željela da kaže svoje puno ime, nalazi se među oko 600 članova porodica kazahstanskih boraca "Islamske države" koje je vlada u Nur-Sultanu vratila iz Sirije od 2019.

Od tada je većini njih dozvoljeno da se vrate u svoje rodne gradove i slobodni su da rade, uče i ponovo grade svoje živote.

Ali Ajgerim je odvojena od svoje djece ubrzo nakon njihovog povratka iz izbjegličkog kampa Al-Hol u maju 2019., rekla je ona za RSE u zatvoru za žene u regionu Karagandi.

"Za razliku od ostalih povratnika, mi nismo smješteni u specijalni rehabilitacioni centar za porodice ‘Islamske države’", rekla je Ajgerim. "Poslije zdravstvenog pregleda, odvedena sam na ispitivanje, ali u tom trenutku još uvijek nisam znala da ću se suočiti sa suđenjem."

Ajgerim je osuđena za članstvo u terorističkoj organizaciji i za regrutovanje drugih u grupu, između ostalih optužbi u vezi s terorizmom. Tada je osuđena na sedam i po godina zatvora.

Njeni roditelji dobili su privremeno starateljstvo nad njenom djecom, koja imaju između četiri i 10 godina.

"Prihvatam svoju krivicu", rekla je Ajgerim. "Ali ono što sam uradila bilo je iz neznanja. Vjerovala sam stvarima koje sam čula od nekih ljudi na internetu. Priznajem svoje greške."

Ajgerimine optužbe proizilaze iz odluke nje i njenog bivšeg supruga da se presele na teritorije pod kontrolom "Islamske države" u Siriji 2015.

Ajgerim trenutno služi kaznu od osam godina zatvora.
Ajgerim trenutno služi kaznu od osam godina zatvora.

'Novi stil života'

Ajgerim je rekla da se zainteresovala za islam s 14 godina i da je odlazeći u lokalnu džamiju počela da nosi hidžab. Majka nije odobravala njen novi stil života, ali otac ju je podržavao.

Sa 16 godina, Ajgerim je upoznala religiozno konzervativnog mladića i udala se za njega na islamskoj ceremoniji u džamiji. Par je imao dvoje djece i Ajgerim je napustila školu.

Ajgerim kaže da ju je muž natjerao da nosi nikab koji pokriva sve, kao i da prekine vezu s roditeljima, nazivajući ih nevjernicima. Rastali su se 2014. i samo nekoliko mjeseci kasnije, Ajgerim je upoznala

Uzbekistanca na društvenim mrežama. Čovjek ju je zaprosio i rekao da će obezbijediti siguran život za Ajgerim i njenu djecu.

Njen novi suprug joj je kazao da bi trebalo da žive u takozvanom kalifatu u dijelovima Sirije pod kontrolom "Islamske države". Ajgerim priznaje da je svojom voljom otišla u Siriju.

"Rekao je da je situacija tamo dobra, da je to muslimanska zemlja, sve je halal; i pristala sam da odem", ispričala je Ajgerim. "Lako smo prešli [tursko-sirijsku] granicu, zajedno s mnogim drugim porodicama, sve strancima. Bilo je to 2015."

U Siriji, Aigerim je saznala da njen muž dugo radi za IDIL tako što regrutujue nove članove iz Centralne Azije za terorističku grupu.

Ajgerim nije rekla da li joj je to smetalo, ali se sjeća da je bila ljuta kada je saznala da njen muž ima drugu ženu koju je također planirao da preseli u Siriju.

Osjećajući se "izolovano i usamljeno", Ajgerim je rekla da je zamolila svoju sestru u Kazahstanu da joj se pridruži u Siriji. Njenu sestru su kazahstanske bezbjednosne službe pritvorile prije nego što je uspjela da napusti Kazahstan.

Tražeći od sestre da dođe u Siriju, Ajgerim bi bila optužena za "regrutovanje" pripadnika "Islamske države".

Ajgerim kaže da je ostavila muža u Siriji i razvela se od njega na sudu takozvane Islamske države dok je bila trudna s njegovim detetom. Kaže da ju je IDIL potom smjestila u dom za udovice i neudate žene gdje je rodila treće dijete.

Ajgerim se na kraju udala za drugog čovjeka koji je bio borac "Islamske države" iz Turske. Opisala ga je kao razočaranog i nekoga ko je požalio što se pridružio IDIL-u i ko je planirao da pobjegne. Ali, on je poginuo u vazdušnom napadu 2019. kada je IDIL bila na ivici kolapsa.

Ajgerim i njena djeca proveli su još nekoliko mjeseci u Siriji, iskusili glad i bolesti prije nego što su ih kurdske snage zatvorile i smjestile u kamp u Al-Hol.

Svjetlija budućnost

Većinu svog vremena Ajgerim sada provodi čitajući u zatvorskoj biblioteci. Također, u zatvoru je upisala školu da završi svoje obrazovanje.
U okviru programa deradikalizacije za povratnike iz Sirije, Ajgerim prisustvuje redovnim sastancima s teolozima, psiholozima i drugim specijalistima koje je odredila vlada.

Piše roditeljima i djeci i pravi planove za bolju budućnost porodice. Ajgerim je optimistična u pogledu svoje budućnosti, za koju kaže da će uključivati rad i učenje.

Kazahstan je vratio 607 žena i djece iz Sirije i još 14 djece iz Iraka. Ta centralnoazijska zemlja tvrdi da će pokušati da vrati kući preostale državljane Kazahstana koji se još nalaze u sirijskim kampovima. Njihov tačan broj nije poznat.

Pretežno muslimanska nacija, Kazahstan je pohvaljen za napore da rehabilituje žene i djecu traumatizovane iskustvima vezane za takozvanu Islamsku državu i pomogne im da se reintegrišu u društvo.

Postoje nedoumice među mnogim Kazahstancima koji vide članove porodice IDIL-a kao potencijalnu sigurnosnu prijetnju i ne odobravaju odluku vlade da ih vrati.

Ali mnogi povratnici, kao što je Ajgerim, to opisuju kao da im je data druga šansa u životu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG