Dostupni linkovi

Islamisti zaprijetili odmazdom zbog intervencije Francuza


Lider Al Kaide u području zemalja Magreba, Abdelmalek Droukdel, aka Abu Musab Abdul Wadud sa pobunjenicima na sjeveru Malija
Lider Al Kaide u području zemalja Magreba, Abdelmalek Droukdel, aka Abu Musab Abdul Wadud sa pobunjenicima na sjeveru Malija
Francuska vojna intervencija protiv islamista u sjevernom Maliju ugroziće živote francuskih državljana, upozorio je portparol pobunjeničke grupe Ansar Dine.

"Biće posljedica po francuske državljane u čitavom muslimanskom svijetu", rekao je portparol Sanda Ould Bumama agenciji Rojters.

"Mi ćemo nastaviti da se borimo i branimo. Spremni smo da damo živote u borbi", dodao je on.

Ekstremistički savez obuhvata grupe Ansar dine (Zaštitnici religije), Al Kaidu u zemljama islamskog Magreba, kao i Pokret za jedinstvo i džihad u zapadnoj Africi.

Vlada Malija proglasila je vanredno stanje u zemlji nakon što su intenzivirane borbe sa islamističkim pobunjenicima na sjeveru zemlje. Francuska je objavila da se uključila u ofanzivu, a francuski avioni bombarduju pobunjenike.
Privremeni predsjednik Malija Dioncounda Traore je u petak proglasio vanredno stanje i potvrdio da je tražio podršku francuske avijacije.

Predsjednik Francuske Francois Hollande izjavio je da Francuska ne može dopustiti da "agresija terorističkih grupa, dilera droge i ekstremista" ostane bez odgovora.
U svom obraćanju na državnoj televiziji predsjednik Malija Traore optužio je pobunjenike za pokušaj nametanja "diktature iz srednjeg vijeka", te pozvao sve građane da na mobilizaciju kako bi se suprotstavili ovakvoj prijetnji.

"Vlada Malija donijela je odluku da proglasi vanredno stanje na cijeloj teritoriji zemlje. Svaki stanovnik Malija, žene i muškarci, moraju se smatrati vojnicima nacije i tako se ponašati", poručio je Traore.
Kriza je počela u martu 2012. U vrijeme nestabilnosti u zemlji i sigurnosnog vakuma, pobunjenici iz plemena Tuareg zaposjeli su sjever Malija.
U četvrtak je Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo članice UN-a da pomognu vlastima Malija da se suprotstave "terorističkim organizacijama i grupama povezanim s njima".

Vijeće sigurnosti u decembru je odobrilo slanje snaga predvođenih afričkim zemljama, a uz podršku evropskih, u pomoć snagama Malija u obračunu sa pobunjenicima na sjeveru. Zvaničnici su objavili da su trupe iz Nigerije i Senegala već stigle u Mali.
Francuski predsjednik Hollande izjavio je da će francuska intervencija trajati dok god to bude potrebno.

"Mali se suočio sa agresijom terorističkih elemenata sa sjevera, čija je brutalnosti i fanatizma svjestan cijeli svijet. Dakle, opstanak ove prijateljske zemlje, sigurnost njene populacije i tako i nas su narušeni", rekao je Hollande.

Portparol State Departmenta Victoria Nuland izjavila je da je Washington u kontaktu sa Parizom, ali nije mogla dati informacije o tome kakvu vrstu pomoći bi SAD mogle pružiti.

"Razumijemo da je Francuska ponudila hitnu vojnu podršku vojnim snagam Malija, na zahtjev tamošnje vlade. Mi nastavljamo konsultacije sa francuskom vladom o daljim koracima", rekla je Nuland.
XS
SM
MD
LG