Dostupni linkovi

Zašto je 'ISIS-K' napao dvoranu u Moskvi?


Žena ispred koncertne sale u kojoj se dogodio napad, Moskva, 23. mart 2024.
Žena ispred koncertne sale u kojoj se dogodio napad, Moskva, 23. mart 2024.

Sjedinjene Države saopštile su da imaju obavještajne podatke koji potvrđuju da iza smrtonosnog napada u Moskvi stoji militantna organizacija "Islamska država", rekao je američki zvaničnik Reutersu.

U napadu 22. marta je ubijeno najmanje 115 osoba.

'Islamska država' preuzela odgovornost za napad u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Evo informacija o afganistanskom ogranku takozvane Islamske države poznatom kao ISIS-K i mogućim motivima za napad na Rusiju.

ISIS-K ili "Islamska država Horasana" (Khorasan) osnovan je u istočnom Afganistanu 2015. kao ogranak grupe koja je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka kako bi uspostavila takozvani "kalifat".

Ko je ISIS-K?

"Islamska država Horasan" (ISIS-K), nazvana po starom terminu za regiju koja je uključivala dijelove Irana, Turkmenistana i Afganistana, pojavila se u istočnom Afganistanu krajem 2014. godine i brzo stekla reputaciju ekstremne brutalnosti.

Jedna od najaktivnijih regionalnih podružnica militantne grupe "Islamska država", ISIS-K, bilježi pad svog članstva od vrhunca oko 2018. Talibani i američke snage nanijeli su grupi velike gubitke.

Sjedinjene Države su saopćile da je njihova sposobnost razvoja obavještajnih podataka protiv ekstremističkih grupa u Afganistanu, kao što je ISIS-K, smanjena od povlačenja američkih trupa iz zemlje 2021. godine.

Inače, afganistanski ogranak ISIL-a zakleti je neprijatelj talibana i dvije grupe su se više puta sukobljavale, ističe britanski list The Times, navodeći da su njegovi borci u početku uglavnom dolazili iz redova pakistanskih talibana, mada su bili regrutovani i afganistanski talibani.

ISIS-K veruje da je talibanska verzija islamske vladavine previše mekana, ukazuje Times.

Za razliku od afganistanskih talibana, čiji je fokus na Afganistanu, ISIS-K je više puta pokazao želju da napada Ujedinjene nacije i zapadne sile.

Iako su i talibani i ISIS-K militantni sunitski islamisti, među njima postoje razlike po pitanju religije i strategije, dok obje grupe tvrde da su samo one istinski džihadisti.

Za koje napade su odgovorni?

ISIS-K ima historiju napada, uključujući i na džamije, unutar i izvan Afganistana.

Ranije ove godine, Sjedinjene Države su presrele komunikaciju koja potvrđuje da je grupa izvršila dva bombaška napada u Iranu u kojima je poginulo skoro 100 osoba.

U septembru 2022. militanti ISIS-K preuzeli su odgovornost za smrtonosni samoubilački napad na rusku ambasadu u Kabulu.

Grupa je odgovorna za napad na međunarodni aerodrom u Kabulu 2021. godine u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i veliki broj civila tokom haotičnog povlačenja američkih snaga iz zemlje.

Desetine hiljada osoba pokušalo je pobjeći iz Afganistana kako bi pobjegli od tvrdolinijaške islamističke vladavine koju su očekivali pod talibanima, ili strahujući od direktne osvete talibana. Kabul, 15. august 2021.
Desetine hiljada osoba pokušalo je pobjeći iz Afganistana kako bi pobjegli od tvrdolinijaške islamističke vladavine koju su očekivali pod talibanima, ili strahujući od direktne osvete talibana. Kabul, 15. august 2021.

Ranije ovog mjeseca, najviši američki general na Bliskom istoku rekao je da bi ISIS-K mogao napasti interese SAD-a i Zapada izvan Afganistana "za samo šest mjeseci i uz malo ili bez upozorenja".

Grupa je, osim manjina, napadala afganistanske sigurnosne snage, afganistanske političare i ministarstva, talibane, američke i NATO snage, te međunarodne agencije, uključujući organizacije za pomoć.

ISIS-K se okrivljuje za neke od najgorih zločina posljednjih godina, a napadali su i škole za djevojčice, bolnice, pa čak i na porodilište, gdje su stradale trudnice i medicinske sestre.

Zašto ciljaju Rusiju?

Dok napad ISIS-a u Rusiji u petak predstavlja dramatičnu eskalaciju, stručnjaci kažu da se grupa protivila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu posljednjih godina.

"ISIS-K je fiksiran na Rusiju posljednje dvije godine, često kritikujući Putina u svojoj propagandi", rekao je Colin Clarke iz Soufan Centra, istraživačke grupe sa sjedištem u Washingtonu.

Zajedno sa militantima iz Centralne Azije, grupa se često žali na poteze Moskve, rekao je Michael Kugelman iz Washington centra Wilson. Navodi da ISIS-K "vidi Rusiju kao saučesnika u aktivnostima koje redovno tlače muslimane".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG