Dostupni linkovi

Za Irsku pomorske vežbe Rusije kod irske obale ‘nepoželjne’


Ruski ratni brod plovi pored pokretnih mostova koji se uzdižu iznad reke Neve tokom priprema za Pomorsku paradu u Sankt Peterburgu, 20. jula 2020. godine (ilustrativna fotografija)

Rusija je obavestila Irsku o ruskim pomorskim vežbama u međunarodnim vodama u Irskom moru, izjavio je u ponedeljak irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni (Simon Coveney), dodajući da su one nepoželjne.

„Nemamo moć da sprečimo da se to dogodi, ali svakako sam jasno stavio do znanja ruskom ambasadoru u Irskoj da to nije dobrodošlo. Ovo nije vreme za povećanje vojnih aktivnosti i tenzija“, rekao je Koveni, a prenosi Rojters.

Rusija je krajem prošle nedelje saopštila da će njena mornarica izvesti sveobuhvatne vežbe u kojima će učestvovati sve njene flote od Pacifika do Atlantika, što je poslednja demonstracija snage u naletu vojne aktivnosti tokom sukoba sa Zapadom.

Ruske pomorske vežbe održavaju se u trenutku povećanih tenzija između Kremlja i Zapada zbog gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici.

Kremlj negira bilo kakvu ratobornu nameru, ali uslovalja smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO, posebno na Ukrajinu, i povlačenje Alijanse iz istočne Evrope.

Zapadu je to neprihvatljivo i preti Rusiji razornim sankcijama ako napadne Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG