Dostupni linkovi

SAD i Velika Britanija povlače porodice zaposlenih iz ambasada u Ukrajini


Ambasada SAD u Kijevu, Ukrajina
Ambasada SAD u Kijevu, Ukrajina

Nakon Sjedinjenih Američkih Država i Velika Britanija je naložila porodicama zaposlenih u svojoj amabasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju u vreme sve većih strahovanja od ruske invazije, prenosi agencija Asošijeted pres (AP).

S druge strane, ukrajinska vlada i Evropska unija smatraju taj potez preuranjenim, a Nemačka ističe da je i dalje potrebno diplomatsko prisustvo te zemlje u Ukrajini, ali nudi pomoć porodicama u nemačkoj ambasadi koje žele da napuste Kijev.

Britanska ambasada u Ukrajini saopštila u ponedeljak da se neko osoblje i članovi porodice povlače iz Kijeva kao odgovor na „rastuću pretnju iz Rusije“.

„Britanska ambasada ostaje otvorena i nastaviće da obavlja suštinske poslove“, navodi se na Tviteru.

Nemačka: I dalje potrebno naše diplomatsko prisustvo u Ukrajini

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da će pomoći članovima porodica zaposlenih u ambasadi u Kijevu da napuste Ukrajinu ako to žele.

To se odnosi i na nemačke organizacije u Ukrajini kao što je Gete institut, rekao je portparol Forin ofisa Kristofer Burger u Berlinu.

„Ovo je mera koju preduzimamo da bismo obezbedili bezbednost ljudi za koje smo tamo odgovorni“, rekao je on, dodajući da je sposobnost ambasade da funkcioniše u Kijevu zagarantovana čak i usred moguće pretnje od ruske invazije.

„Nama je i dalje potrebno naše diplomatsko prisustvo na terenu da bismo stali uz Ukrajinu u ovoj situaciji.

Dan ranije, Ministarstvo inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je članovima porodica službenika u američkoj ambasadi u Kijevu saopštio da moraju da napuste zemlju.

Navedeno je da zaposleni, čije pozicije nisu vitalne za rad ambasade, mogu da napuste Ukrajinu o vladinom trošku.

"Bezbednosni uslovi, posebno duž ukrajinskih granica, na Krimu pod ruskom okupacijom i istočnoj Ukrajini koja je pod kontrolom Rusije su nepredvidivi i mogu lako da se pogoršaju. Demonstracije koje su povremeno prerastale u nasilje održavaju se širom Ukrajine uključujući i Kijev", naveo je Stejt department.

Zvaničnici Stejt departmenta naglasili su da će ambasada u Kijevu ostati otvorena i da ova objava ne predstavlja evakuaciju. O ovom potezu se razmišljalo duže vreme i to ne znači da SAD smanjuju podršku Ukrajini, naveli su zvaničnici.

I Letonija je u ponedeljak saopštila da svoje građane savetuje da ne putuju u Ukrajinu i da takođe planira da evakuiše osoblje svoje ambasade u Kijevu ako bude potrebno.

„Ukoliko je potrebno da posetite Ukrajinu, pozivamo vas da se upišete u konzularni registar Ministarstva spoljnih poslova“, napisao je ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs na Fejsbuku.

Ovaj potez je usledio zbog povećanih tenzija oko gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici koje se nisu smanjile za vreme razgovora u petak između državnog sekretara Entonija Blinkena (Anthony)i ruskog ministra Sergeja Lavrova u Ženevi.

Šta kaže Ukrajina?

Ukrajina je u ponedeljak ocenila kao "preuranjen" potez Sjedinjenih Država da evakuišu porodice svog diplomatskog osoblja u Kijevu zbog straha od ruske invazije.

„Smatramo takav korak američke strane preuranjenim i ispoljavanjem preteranog opreza“, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko u saopštenju.

EU ne prati potez SAD

Evropska unija (EU) je saopštila da ne prati SAD u povlačenju porodica svojih diplomata iz Ukrajine, izjavio je u ponedeljak visoki evropski diplomata Žozep Borel, dodajući da nema potrebe da se „dramatizuje“ situacija dok se pregovori sa Rusijom traju.

„Nećemo da uradimo istu stvar jer ne znamo nikakve konkretne razloge“, rekao je Borel kada je stigao na sastanak ministara spoljnih poslova EU na kojem će putem video linka učestvovati američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Mislim da nismo morali da dramatizujemo što se tiče pregovora – a oni traju“, rekao je on, dodajući „možda sekretar Blinken ima više informacija koje će podeliti sa nama“.

Očekuje se da na sastanku američki državni sekretar obavestiti kolege iz EU o svojim razgovorima održanim u petak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevi, gde su se dve strane složile da nastave da rade na ublažavanju tenzija, ali nisu uspele da obezbede veliki iskorak za smirivanje krize.

Stejt department je u saopštenju 23. januara ukazao na nedavne izveštaje prema kojima Rusija planira veću vojnu akciju protiv Ukrajine.

Međutim, rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je NATO zemlje za eskalaciju tenzija oko Ukrajine dezinformacijama.

Iz Ministarstva inostranih poslova je saopšteno da bi "američki državljani u Ukrajini trebalo da razmotre da sada odu iz te zemlje komercijalnim ili drugim privatno dostupnim opcijama za prevoz".

Uputstvo za putovanja koje je ranije upozoravalo sunarodnike da ne putuju u Ukrajinu zbog COVID-a 19 i zbog tenzija oko Rusije, promenjeno je u nedelju uveče u oštrije upozorenje.

"Nemojte putovati u Ukrajinu zbog povećanih pretnji od ruske vojne akcije i COVID-a 19. Budite povećano obazrivi u Ukrajini zbog kriminala i građanskih nemira, u nekim oblastima rizik je povećan", navodi se u upozorenju Stejt departmenta.

Kremlj negira bilo kakvu ratobornu nameru, ali uslovalja smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO, posebno na Ukrajinu, i povlačenje Alijanse iz istočne Evrope.

Zapadu je to neprihvatljivo i preti Rusiji razornim sankcijama ako napadne Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG