Dostupni linkovi

Pogubljen iranski novinar disident Ruhollah Zam


Ruhollah Zam, novinar disident koji je zarobljen u onome što je Teheran nazvao obavještajnom operacijom, tokom suđenja u Teheranu u junu 2020.

Iranski novinar disident Ruhollah Zam, koji je osuđen za poticanje nasilja tokom antivladinih protesta 2017. godine, pogubljen je u subotu.

Poluzvanična novinska agencija ISNA izvijestila je 12. decembra da je Teheransko revolucionarno tužilaštvo objavilo Zamovu pogubljenje vješanjem, koji je zarobljen 2019. godine nakon godina u egzilu.

Državni emiter Seda va Sima rekao je u subotu da je "direktor kontrarevolucionarne mreže Amadnews jutros obješen."

Francuska i grupe za ljudska prava osudile su odluku Vrhovnog suda.

Sin pro-reformnog šiitskog svećenika, Zam je pobjegao iz Irana i dobio azil u Francuskoj.

U oktobru 2019. godine iranski Revolucionarni gardijski korpus rekao je da je zarobio Zam u "složenoj operaciji koja koristi obavještajnu obmanu". Nije rečeno gdje se operacija dogodila.

Iranski zvaničnici optužili su Sjedinjene Države, kao i regionalnog rivala Teherana Saudijsku Arabiju i vladine protivnike koji žive u egzilu, za poticanje nemira, koji su započeli krajem 2017. godine kada su se regionalni protesti zbog ekonomskih poteškoća proširili širom zemlje.

Zvaničnici su rekli da je tokom nemira ubijena 21 osoba, a hiljade uhapšeno. Nemiri su bili među najgorima koje je Iran vidio desetljećima, a praćeni su još ubojitijim protestima prošle godine protiv poskupljenja goriva.

Zamov feed Amadnews suspendirao je servis za razmjenu poruka Telegram 2018. godine zbog navodnog poticanja na nasilje, ali se kasnije ponovo pojavio pod drugim imenom.

Redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku piše da je Zam živio i radio u emigraciji u Parizu prije nego što je uhapšen u oktobru 2019. pod još uvijek nejasnim okolnostima.

Iranski korpus garde islamske revolucije (IRGC) rekao je da je aktivistu "zarobio" u "složenoj operaciji upotrebom obavještajnih podataka." Nije rečeno gdje se operacija dogodila.

Zam, kojeg je pariški RSF opisao kao "vrlo kontroverznu ličnost i u Iranu i u iranskoj dijaspori", pojavio se u televizijskim priznanjima priznajući svoja nedjela i nudeći ispriku za svoje prošle aktivnosti.

Prethodno je negirao navode da je poticao na nasilje, ali otvoreno je priznao da je misija AmadNewsa bila srušiti vladu.

Iran redovito prisiljava na priznanja zatvorenika, često pod prisilom ili mučenjem.

XS
SM
MD
LG