Dostupni linkovi

Viši izaslanik SAD napustio tim u pregovorima oko iranskog nuklearnog sporazuma


Zamenik generalnog sekretara Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Enrike Mora i glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani i delegacije čekaju početak sastanka Zajedničke komisije JCPOA u Beču, Austrija, 17. decembra 2021.
Zamenik generalnog sekretara Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Enrike Mora i glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kani i delegacije čekaju početak sastanka Zajedničke komisije JCPOA u Beču, Austrija, 17. decembra 2021.

Visoki američki izaslanik koji radi na oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma napustio je pregovarački tim usred izveštaja o razlikama u mišljenjima o putu napred dok se pokušaj obnavljanja sporazuma intenzivira.

Richard Nephew "više nije" zamenik specijalnog izaslanika za Iran, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta u izjavi poslatoj mejlom RSE/RL 24. januara. Zvaničnik nije naveo razlog za ovu promenu, rekavši: "Nećemo ulaziti u specifičnosti naših internih političkih diskusija.”

Wall Street Journal je ranije objavio da je Nephew otišao nakon razlika u mišljenjima unutar američkog pregovaračkog tima. List navodi da se zalagao za čvršći stav u tekućim pregovorima.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da su transferi personala „veoma uobičajeni” i da je Nephew i dalje „visoko cenjen” zaposlenik Stejt departmenta.

Njegov odlazak dolazi u kritičnom trenutku u pregovorima, koji su nastavljeni pre skoro dva meseca u Beču. Sjedinjene Države i evropski saveznici su prošle nedelje rekli da su preostale samo nedelje da se spase iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, koji se zvanično naziva Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Iranska nuklearna ekspertiza značajno je napredovala otkako su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma, a diplomate kažu da što duže Iran ostane van sporazuma, to će više saznanja dobiti.

Administracija predsednika SAD Joe Bidena i njeni partneri u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj jasno su stavili do znanja da će „napredak u iranskom nuklearnom programu uskoro onemogućiti da se vratimo sporazumu“, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta. „Ali nismo baš stigli do te tačke, a dok to ne uradimo, (mi) ćemo nastaviti hitne pregovore da se vratimo u JCPOA.“

Portparol Stejt departmenta Ned Price ponovio je 24. januara da Sjedinjene Države ostaju otvorene za sastanke sa iranskim zvaničnicima direktno nakon što je iranski ministar spoljnih poslova rekao da će Teheran razmotriti direktne razgovore sa Vašingtonom.

„Dosledno smo se držali stava da bi bilo mnogo produktivnije da se direktno angažujemo sa Iranom u pregovorima o JCPOA i drugim pitanjima“, rekao je Price novinarima.

Govoreći na konferenciji za novinare u Teheranu 24. januara, ministar inostranih poslova Hossein Amir-Abdollahian odbacio je izveštaje da Iran i Sjedinjene Države već direktno pregovaraju u pregovorima u Beču uz posredovanje Evrope.

Ali dodao je da „ako dođemo do faze u kojoj postizanje dobrog dogovora sa jakim garancijama zahteva direktne razgovore sa Sjedinjenim Državama, razmotrićemo to“.

Dogovor iz 2015. godine, kojim su ukinute oslabljene ekonomske sankcije Zapada u zamenu za suzbijanje nuklearnih ambicija Teherana, počeo je da se raspada 2018. nakon što je tadašnji predsednik SAD Donald Trump jednostrano povukao Sjedinjene Države i ponovo uveo sankcije.

To je navelo Iran da počne da povlači svoje obaveze i ponovo pokrene neku aktivnost obogaćivanja uranijuma, gurajući sporazum na ivicu potpunog kolapsa.

Pregovori o obnavljanju sporazuma počeli su prošle godine, ali su stavljeni na čekanje u junu kako bi se omogućili predsednički izbori u Iranu, koji su na vlast doveli ultrakonzervativnu vladu koju je predvodio predsednik Ebrahim Raisi.

Američki pregovarači su učestvovali u pregovorima indirektno, a evropski posrednici su se kretali između njih i iranskih pregovarača.

Posle osam rundi pregovora, ključna pitanja ostaju brzina i obim ukidanja sankcija Teheranu, uključujući zahtev Irana za garancijom SAD da neće ponovo kršiti sporazum.

XS
SM
MD
LG