Dostupni linkovi

Iran podnosi nacrte o nuklearnim pitanjima, UN navodi dalja kršenja dogovora


Unutrašnjost pogona za konverziju uranijuma Fordow u Komu, Iran, 6. novembra 2019.
Unutrašnjost pogona za konverziju uranijuma Fordow u Komu, Iran, 6. novembra 2019.

Teheran kaže da je dogovor s globalnim silama za spašavanje značajnog nuklearnog sporazuma iz 2015. nadohvat ruke, iako je UN-ov nadzornik za atomsku energiju rekao da je zemlja dodatno prekršila sporazum time što je počela proizvoditi obogaćeni uranij s efikasnijim centrifugama u svom podzemnom pogonu Fordow.

Glavni iranski pregovarač, zamjenik ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Khani, rekao je 2. decembra da je njegov tim predao dva nacrta o ukidanju sankcija i nuklearnih obaveza pregovaračkoj grupi koja predstavlja Francusku, Njemačku, Britaniju, Rusiju i Kinu.

Ove dvije strane gledaju da ostvare napredak četvrtog dana indirektnih pregovora koji imaju za cilj potpuno vraćanje Irana i Sjedinjenih Država u sporazum.

Međutim, čini se da je saopštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) od 1. decembra podrilo razgovore koji su nastavljeni ove sedmice nakon petomjesečne pauze.

IAEA je u izvještaju navela da je Iran započeo proces obogaćivanja uranijuma do čistoće do 20 posto s kaskadom od 166 naprednih IR-6 mašina u svojoj fabrici za obogaćivanje goriva Fordow, 135 kilometara od Teherana.

Iran je do sada proizvodio obogaćeni uranijum u Fordowu sa mašinama prve generacije IR-1. Nuklearni sporazum iz 2015. ne dozvoljava Iranu da tamo obogaćuje uranijum.

Usred sumnji Zapada da Teheran poduzima mjere kako bi dobio polugu na pregovorima u Beču, generalni direktor IAEA-e Rafael Grossi jasno je dao do znanja da sa zabrinutošću gleda na razvoj događaja i ponovio svoj poziv na neograničen pristup inspektorima IAEA-e iranskim nuklearnim postrojenjima.

"Ovo udvostručuje uzbunu. Nije banalno. Iran to može učiniti, ali ako imate takvu ambiciju, morate prihvatiti inspekcije. To je neophodno", rekao je Grossi za francusku televiziju France-24 2. decembra.

Prema izvještaju IAEA, koju citira Reuters, nuklearni nadzornik je "odlučio i Iran se složio da poveća učestalost aktivnosti verifikacije u (Fordow) i nastavit će konsultacije s Iranom o praktičnim aranžmanima za olakšavanje provedbe ovih aktivnosti".

Nuklearni sporazum nametnuo je iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje štetnih ekonomskih sankcija.

Iran, koji negira da želi nabaviti nuklearno oružje, postepeno je prekršio ograničenja koja je nametnuo pakt otkako je tadašnji predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države 2018. i počeo ponovno uvođenje sankcija, koje su teško pogodile Iran.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će se ponovo pridružiti sporazumu ako se Iran vrati na punu usklađenost, ali Teheran želi da Washington napravi prvi korak.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian je kasno 1. decembra objavio na Twiteru da je sporazum o oživljavanju sporazuma "na dohvat ruke", ali to ovisi o dobroj volji Zapada.

Khani je novinarima u Beču 2. decembra nakon dostavljanja dva nacrta rekao da ako su "oni spremni da nastave razgovore, mi smo u Beču da nastavimo razgovore".

Evropski diplomata potvrdio je Reutersu da su nacrti dokumenata predati.

U međuvremenu, Izrael je pozvao svjetske sile da odmah zaustave pregovore, rekavši da "Iran provodi nuklearnu ucjenu kao pregovaračku taktiku".

Ured premijera Naftalija Bennetta citirao ga je kako je to komentirao u razgovoru s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Iranski najveći neprijatelj Izrael žestoko se protivio sporazumu iz 2015. godine.

Pregovori između Irana i pet preostalih potpisnica počeli su u Beču u aprilu, a indirektno su učestvovali predstavnici SAD.

Pregovori su stavljeni na čekanje u junu nakon izbora antizapadnog tvrdolinijaša Ebrahima Raisija za predsjednika Irana.

Uz izvještaje Reutersa, dpa i AFP

XS
SM
MD
LG