Dostupni linkovi

Porukom vrhovnom vođi Irana demonstranti hakirali vijesti na državnoj TV uživo


Osim fotografija ubijenih demonstranata, tokom kratkog prekida emitovanja vijesti emitovana je i fotografija na kojoj se vidi iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei na nišanu i u plamenu.
Osim fotografija ubijenih demonstranata, tokom kratkog prekida emitovanja vijesti emitovana je i fotografija na kojoj se vidi iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei na nišanu i u plamenu.

Aktivisti u Iranu prekinuli su direktan prenos državne televizije emitujući fotografije i poruke u znak podrške kontinuiranim protestima protiv vlade i strogog zakona o hidžabu koji zahtijeva od žena da nose marame.

TV snimak Islamske Republike na sastanku vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija sa državnim zvaničnicima nakratko je prekinut 8. oktobra i zamijenjen je slikama ubijenih demonstranata i 22-godišnje Mahse Amini, čija je smrt u policijskom pritvoru prošlog mjeseca nakon što je uhapšena jer nije nosila na glavi šal izazvao proteste širom zemlje.

Tokom prekida emitovana je i fotografija na kojoj se Hamenei vidi na nišanu i u plamenu, za šta je zaslužna aktivistička grupa Edalat-e Ali. Fotografije su bile praćene riječima "Pridruži nam se i ustani." Drugi je glasio "Krv naše mladosti curi sa tvojih šapa."

Prekid je trajao samo nekoliko sekundi prije nego što je prekinut.

Ovakvi prikazi pobune protiv ajatolaha Alija Hamneija su istorijski rijetki, a on ima skoro potpunu vlast u Iranu. Ali nakon smrti Amini, došlo je do otvorenog neslaganja.

Iranska organizacija za sudsku medicinu saopštila je u petak da je Amini umrla od zatajenja više organa uzrokovanog cerebralnom hipoksijom - a ne od udaraca u glavu, kako tvrde njena porodica i demonstranti.

Poluzvanična novinska agencija Tasnim potvrdila je da su vijesti državne televizije "na nekoliko trenutaka hakovali antirevolucionarni agenti."

Hassanein Haddad, portparol Iranske državne radio-televizije, rekao je da incident nije bio hakiranje, već čin "vandalizma i infiltracije" unutar samog kanala.

Protesti, koji su izbili širom zemlje nakon Aminijeve smrti 16. septembra, nastavljeni su u Teheranu i drugim gradovima u noći kada je emitovana emisija.

Također u subotu, pojavili su se video snimci na društvenim mrežama na kojima se činilo da se vide studentice na univerzitetu u Teheranu kako skandiraju "Gubi se" tokom posjete predsjednika Ebrahima Raisija.

Protesti radnika također su prijavljeni u regijama sa većinskim kurdskim stanovništvom 8. oktobra, uključujući grad Sanandaj, gdje su navodno ubijena dva demonstranta. Sigurnosne snage su također optužene za otvaranje vatre u Saqezu.

Organizacija Iran Human Rights sa sjedištem u Oslu kaže da su snage sigurnosti ubile više od 90 demonstranata dok protesti ulaze u četvrtu sedmicu. Druge grupe navode broj mrtvih od 160 ili više, sa stotinama povrijeđenih i hiljadama uhapšenih.

Prodavnice u nekoliko gradova zatvorene su u znak podrške demonstrantima, uključujući i bazar u Teheranu gdje su neki zapalili policijski kiosk i otjerali snage sigurnosti.

Protesti koji stižu do bazara u Teheranu zazvoniće za uzbunu iranskim liderima koji su trgovce ubrajali u svoje pristalice.

Tortura ne zaustavlja proteste u Iranu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

XS
SM
MD
LG