Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dogovoren nastavak jačanja sankcija Iranu


Hilari Klinton
Američka državna sekretarka Hilari Klinton saopštila je senatskom podkomitetu da je nakon šest mjeseci intenzivnog pregovaranja pet stalnih članica Savjeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija -- Sjedinjene američke države, Britanija, Kina, Francuska i Rusija, zajedno sa Njemačkom -- dogovorilo tekst rezolucije kojim se nastavlja sa jačanjem sankcija Iranu.

„Mi smo došli do dogovora o snažnom nacrtu u saradnji sa Rusijom i Kinom. Tekst će biti proslijeđen svim članicama Savjeta bezbijednosti UN kasnije danas.“

Ovaj dogovor u SB uslijedio je samo dan nakon što je Iran objavio da se dogovorio o rješenju za njihov nuklearni program sa Turskom i Brazilom, što Bijelu kuću i međunarodnu zajednicu nije zadovoljilo.

Prošlogodišnji prijedlog predstavnika pet stalnih članica SB UN i Njemačke, Teheran je prvo prihvatio, a potom odbacio.

Dogovor, postignut uz posredovanje Turske i Brazila, pregovaran je izvan okvira Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) što je izazvalo i sumnje zapada.

Međunarodna zajednica se plaši da Teheran intenzivno razvija nuklearno oružje, pod izgovorom da nuklearnu energiju koristi u civilne svrhe, što oni negiraju.

Klinton je rekla na panelu da, iako će uklanjanje značajanog dijela nisko-obogaćenog uranijuma iz Irana biti "pozitivan korak", SAD i njihovi partneri bili su "ozbiljno zabrinuti zbog brojnih pitanja koja su nedostajala u deklaraciji“ dogovorene sa Turskom i Brazilom.

Osim toga, Teheran je najavio u ponedjeljak da će nastaviti svoj nuklearni program obogaćivanja uranijuma, koji podrazumijeva proizvodnju 20 odsto
Nova rezolucija predviđa pooštravanje embarga na izvoz oružja u Iran, dodatna ograničenja na poslovanje sa iranskim bankama i međunarodne inspekcije iranskih brodova za koje se sumnja da prevoze materijal vezan za nuklearni ili raketni program.
obogaćenog uranijuma.

Hilari Klinton je to nazvala "jasnim kršenjem međunarodnih obaveza" i istakla da je ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao u ponedjeljak da dijeli zabrinutost u vezi sa iranskim programom obogaćivanja uranijuma.

Ona je rekla da "nije dovoljno da Iran izađe na konferenciju za novinare i iznese deklaraciju", a upitno je i vrijeme objavljivanja:

"Mi ne verujemo da je bilo slučajno što je Iran pristao da iznese ovu deklaraciju dok smo se pripremali za novu rundu sankcija u Njujorku u UN. Uz svo dužno poštovanje mojih turskih i brazilskih prijatelja, činjenica da smo imali Rusiju i Kinu sa nama, i da smo početkom ove nedjelje krenuli da dijelimo tekst rezolucije, kojim ćemo izvršiti pritisak na Iran, koji su oni nekako pokušavali onemogućiti."

Dogovor Pekinga i Moskve

Bijela kuća je provela više od godinu dana pokušavajući da ubijedi lidere svijeta da Iran ne ispunjava svoje međunarodne obaveze prema Sporazumu o neproliferaciji, i time pridobije za novu rundu jakih sankcija u UN.

I Rusija i Kina – imaju jake ekonomske veze sa Iranom - i dugo su se protivile sankcijama, ali u poslednjih nekoliko mjeseci pokazale su da bi bili spremne da podrže mere za sprečavanje Irana da postane nuklearna sila.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je rekla da je dogovor Pekinga i Moskve o tekstu nacrta rezolucije bio rezultat intenzivnih pregovora:

"Mislim da nema sumnje da je naša saradnja i intenzivni napori, zajedno sa našim Ruskim partnerima, kao i START pregovori u proteklih godinu dana jedan od razloga zašto smo došli do Nacrta rezolucije koji će biti podijeljen cijelom SB i koji uključuje saglasnost Rusije i Kine na formulaciji teksta. "

Ukratko, Klinton je rekla ništa se nije promenilo. "Sjedinjene Države i dalje se obavezuju da ide naprijed sa procesom u Ujedinjenim nacijama", kaže ona, "da idemo sa što je moguće jačom rezolucijom što prije možemo."

Nova rezolucija predviđa pooštravanje embarga na izvoz oružja u Iran, dodatna ograničenja na poslovanje sa iranskim bankama i međunarodne inspekcije iranskih brodova za koje se sumnja da prevoze materijal vezan za nuklearni ili raketni program.

Takođe se zabranjuje Iranu da kupuje nekoliko kategorija teškog oružja uključujući borbene helikoptere i rakete.
XS
SM
MD
LG