Dostupni linkovi

Iran pozvao svjetske sile na razgovore o nuklearnom programu


Brazilski ministar spoljnih poslova Celso Amorim, brazilski predsednik Luiz Inacio Lula, Iranian predsednik Mahmud Ahmadinejad, turski premijer Recep Tayyip Erdogan i turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu danas u Teheranu
Brazilski ministar spoljnih poslova Celso Amorim, brazilski predsednik Luiz Inacio Lula, Iranian predsednik Mahmud Ahmadinejad, turski premijer Recep Tayyip Erdogan i turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu danas u Teheranu
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao je u ponedjeljak na nove razgovore o sporu oko nuklearnog programa s velikim silama. Poziv je uslijedio nakon što je Teheran usaglasio sporazum o nuklearnoj razmjeni s Turskom i Brazilom.

"Nakon potpisivanja sporazuma vrijeme je da zemlje stalne članice Savjeta sigurnosti UN i Njemačka uđu u razgovore s Iranom zasnovane na iskrenosti, pravdi i obostranom poštovanju", kazao je Ahmadinedžad.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, nakon što je potpisan sporazum je dodao kako više nema opravdanja za nove sankcije UN-a Iranu.

Iran, Brazil i Turska potpisali su u Teheranu sporazum prema kojem se Iran saglasio da u Tursku pošalje 1. 200 kilograma slabo obogaćenog urana koji bi u roku od najviše godinu dana bio pretvoren u 120 kilograma obogaćenog urana potrebnog za istraživački nuklearni reaktor u Teheranu. Razmjena bi trebala biti izvršena u Turskoj, što je napredak u odnosu na raniji stav iranskih vlasti da se taj posao može obaviti samo na njihovoj teritoriji.

Prijedlog će u roku od sedam dana biti upućen Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

„Čim iz Beča dobijemo pozitivan odgovor, što znači od SAD, Rusije, Francuske i Agencije za atomsku energiju, detalji razmjene biće dogovoreni i utvrđeni ugovorom između Irana i Bečke agencije,“ rekao je ministar vanjskih poslova Irana Manučer Motaki.

Prva reakcije iz Tel Aviva je sumnjičava. Jedan visoki izraelski zvaničnik je kazao kako je Iran „izmanipulirao“ Tursku i Brazil „pretvarajući se da prihvata“ sporazum. Ustvari je, tvrdi isti izvor, to jedna u nizu prevara, jer je Teheran u bliskoj prošlosti već ispobao sličan trik. Pretvarali su se da prihvataju sporazum o razmjeni urana ne bi li snizili tenzije i rizik od ozbiljnijih međunarodnih sankcija, a zatim su odustali da to provedu u djelo“, objasnio je iranski zvaničnik.

*****
Pročitajte i ovo:
Iransko nuklearno pitanje u fokusu
Obama pozvao Kinu na saradnju oko spora sa Iranom
Zajednički stav EU i SAD prema Iranu
Iran odbacuje američki rok

XS
SM
MD
LG