Dostupni linkovi

Ahmadinedžad: Sa novim sankcijama nema pregovora


Mahmud Ahmadinejad
Oštar odgovor Mahmuda Ahmadinedžada iznesen je IstaNbulu kao reakcija na vijest da je dogovor o još strožijim sankcijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija usaglašen:

“Ja sam rekao da su američka vlada i njeni saveznici u velikoj zabludi da ako misle da mogu prijetiti štapom rezolucije i onda sjesti da razgovaraju sa nama.Tako nešto se neće dogoditi. Mi ćemo razgovarati sa svima, ako postoji poštovanje i fer odnos, ali ako neko želi da razgovara sa nama na drzak i nadmen način, odgovor je već poznat. "

Ahmadinedžad je takođe apelovao da šansu koju je dao sporazum postignut prošlog mjeseca sa Turskom i Brazilom, a koji predviđa razmjenu nuklernog goriva, ne treba propustiti jer se kako je reako “neće ponoviti”.

Turska i Brazil su uspjeli da ubijede Iran da pristane na jedan od zahtijeva Međunarode agencije za atomsku energiju (IAEA) da Teheran izvozi 20 procenata obogaćenu uranijum, 1.200 kilograma u zamjenu za posebno nuklearno gorivo potrebno za medicinski istraživački reaktor u Teheranu.

Međutim, SAD i većina velikih sila smatraju da je dogovor postignut kasno i da ne daje dovoljne garancije, a procedura utvrđivanja novih sankcija već je bila u toku.

Ahmadinedžad je danas rekao da je američki predsjednik Barak Obama na putu da izgubi osim ako ne promijeni politiku prema Iranu.

Takođe je poručio da Rusija "mora biti oprezna da ne bude pored neprijatelja iranskog naroda".
Vladimir Putin


U međuvremenu, ruski premijer Vladimir Putin, koji takođe prisustvuje samitu u Istanbulu, izjavio je da bi se sreo sa Ahmadinedžadom kasnije u toku dana, ali je ipak potvrdio da su nove sankcije za Iran “praktično usaglašene” ali da, iako strožije, ne bi trebalo da budu "pretjerane".

"Ne mislimo da bi mjere iz rezolucije Savjeta bezbjednosti UN trebalo da budu pretjerane, da bi stavile Iran, njegovo vođstvo, a posebno iranski narod, u situaciju koja stvara prepreke za razvoj nuklearne energije u mirnodopske svrhe."

Ahmadinežadovo upozorenje stiglo je u trenutku kada Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija kasnije danas planira da održi nove konsultacije iza zatvorenih vrata u Njujorku na pripremi četvrtog kruga sankcije protiv Islamske Republike Iran.

Konačna verzija rezolucije se proširuje na embargo na oružje i finansijska ograničenja i inspekcije na isporuke.

Meksički amabasador Klod Heler sadašnji predsjedavajući Savjeta, rekao je da se ove nedjelje glasa o nacrtu sankcija. Diplomate kažu da se glasanje moglo dogoditi već u srijedu 9. juna.

Zapadne diplomate kažu da očekuju da donešenje rezolucije, uz podršku svih pet država sa pravom veta, članova Savjeta - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Sjedinjenenih Država.

A u međuvremenu je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano rekao da je Iran propustio da sarađuje sa Agencijom i dokaže da je sav nuklearni matrijal Teherana isključivo za mirnodopske svrhe.

Agencija upozorava da se Iran mora tretirati kao “poseban slučaj” zbog sumnje da možda pokušavaju da proizvedu nuklerno oružje, a kao argument za to navode izvještaj agencijinih posmatrača koji navode da je Iran proizveo najmanje 5.7 kila visoko obogaćenog uranijuma, što budi sumnju u prirodu njihovih stvarnih nuklearnih aktivnosti.

*****
Pročitajte i ovo:
Iran pozvao svjetske sile na razgovore o nuklearnom programu
Iransko nuklearno pitanje u fokusu
Obama pozvao Kinu na saradnju oko spora sa Iranom
Zajednički stav EU i SAD prema Iranu
Iran odbacuje američki rok

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG