Dostupni linkovi

Novo kršenje obaveza Irana?


Iran je saopštio da razmatra mogućnost da proizvodi 20 odsto obogaćen uranijum i da izgradi 10 novih postrojenja za obogaćivanje
Iran je saopštio da razmatra mogućnost da proizvodi 20 odsto obogaćen uranijum i da izgradi 10 novih postrojenja za obogaćivanje
Iranu je ostalo još malo vremena da odgovori na zabrinutost međunarodne zajednice zbog iranskog nuklearnog programa, upozorila je u nedelju Bela kuća, nakon što je Teheran najavio da razmatra nove programe obogaćivanja uranijuma.

"Ako se to pokaže tačnim, to će biti novo kršenje jasnih obaveza Irana koje proističu iz rezolucija Ujedinjenih nacija i to bi bio još jedan dokaz da je Iran odlučio da se izoluje", navodi se u saopštenju portaprola Bele kuće Roberta Gibsa.

Iran je nešto pre toga saopštio da razmatra mogućnost da proizvodi 20 odsto obogaćen uranijum i da izgradi 10 novih postrojenja za obogaćivanje, a iranska Vlada je takođe naložila Iranskoj agenciji za atomsku energiju da počne pripremu za izgradnju postrojenja za obogaćivanje uranijuma na pet ranije izabranih lokacija, kao i da traži gde će biti izgrađeno još pet fabrika.

"Iranu nije ostalo još mnogo vremena da odgovori na rastuću zabrinutost međunarodne zajednice zbog nuklearnog programa", dodaje se u saopštenju Gibsa.

Velika Britanija je takođe, ocenila da najava Irana da će izgraditi nove fabrike za obogaćivanje uranijuma, predstavlja razlog "za ozbiljnu zabrinutost" i dovelo bi do kršenja rezolucija Saveta bezbednosti UN, zabrinutost je izrazio i Berlin, i pozvao vlasti u Iranu da "ispune obaveze prema međunarodnoj zajednici".

"Posmatramo najave (iz Teherana) sa velikom zabrinutošću. Iran je pozvan da ispuni svoje obaveze prema međunarodnoj zajednici i da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju", rekao je Frans presu portparol nemačkog Ministarstva inostranih poslova.
XS
SM
MD
LG