Dostupni linkovi

Ahmadinedžad preživio pokušaj ubistva


Reakcija tjelohranitelja nakon što se u blizini konvoja sa Ahmadinedžadom začula eksplozija, 4. avgust 2010
Vijest dana u svijetu danas je da li je ili ne pokušan napad na iranskog predsjednika Mahmuda Ahamdnedžada. Dok je jedan konzervativni web sajt javio, a vijest se proširila preko arapskih medija, da je pokušan atentat na Ahmadnedžada u oblasti Hamadan, njegov je kabintet to demantovao tvrdeći da je na njegov konvoj bačena samo petarda.

Različite informacije od jutros stižu iz Irana.Prva vijest koju su objavili svjetski mediji danas glasila je da je predsednik Mahmud Ahmadinežad preživio napad na konvoj u oblasti Hamadan. Prvi su o tome izvijestili arapski mediji, pozivajući se na izvor iz iranske vlade. Televizija "Al Arabija" je javila da je napadač bacio bombu na konvoj u kojem su bili Ahmadinežad, njegovo osoblje i grupa novinara. Pogođen je konvoj u kojem su bili novinari, naveo je Rojters.

Prema navodima libanske televiije Fitir, u napadu je ranjeno nekoliko ljudi, a navodni napadač na iranskog predsjednika uhapšen je. Napadač je koristio bombu kućne izrade, navode sve agencije.

Iranski predsjednik u obraćanju građanima u Hamedanu, 4. avgusta 2010
Ahmadinežad se poslije napada pojavio na sportskom stadionu u zapadnom iranskom gradu Hamadan, a iranska je televizija uživo prenelijela snimak na kojem prvi čovjek iranskog režima djeluje nepovrijeđeno. U izveštaju državne televizije takođe nije pomenut atentat na predsjednika.

Međutim ubrzo se oglasio kabintet Ahmadnedžada tvrdnjom da nije bilo pokušaja atentata već da je na konvoj u kojem je bio iranski predsjednik bačena samo petarda.

U posljednjim izvještajima o ovom agencija Rojters ipak navodi da je izveden neupješan napad na iranskog predsjednika, citirajući pozdan izvor iz njegove kancelarije koji kaže:

“Dogodio se napad jutros. Ništa se nije dogodilo automobilu u kojem je bio predsjednik. Istraga se nastavlja da bi saznali ko stoji iza napada.“

Cionisti i plaćenici


Rojters navodi da je iranski predsjednik koji je na vlasti od 2005., a prošle godine reizabran na veoma sumnjivim predsjedničkim izborima nakon kojih su uslijedile demostracije ugušene u krvi, za pet je godina namnožio repektabilan broj neprijatelja, od domaćih opozicionih snaga i reformističkih krugova u Islamskoj republici tako i van zemlje.

Rojters takođe navodi da je u govoru u ponedjeljak Ahmadinedžad sam optužio Izrael da vjeruje da je meta za ubistvo. Citirane su njegove riječi:

“Glupi cionisti su unajmili plaćenike da me ubiju.“


Rojters navodi da su provokativni govori iranskog predsjendika jedna od njegovih glavnih karakteristika i da često putuje po zemlji i održava zapaljive govore.

Takođe se navodi da se, osim sa ekonomskim problemima, Iran suočava sa ogromnim pritiskomi sankcijama međunarodne zajednice zbog sumnji Zapada da nuklerni program ne razvijaju samo u mirnodopske svrhe, već i za nuklearno oružje. Podsjeća se da su ponudili međunarodnoj zajednici prošle nedjelje da sjednu za pregovrački sto nakon seta sankcija UN, te dodatnih EU, SAD i još nekih zemlja.

U ponedjeljak je iranski predsjednik takođe ponudio američkom predsjedniku Baraku Obami TV duel na sva otvorena svjetska pitanja.

Što se današnjeg napada ručnom garnatom ili petardom, kako tvrdi zvanično njegov kabinet, tiče - u prvim reakcijam Rojtesu analitičari navode da će biti interesantno koga će prvo optužiti za napad, domaće ili strane neprijatelje, kaže Bakir Moin, londonski ekspert za Iran.
XS
SM
MD
LG