Dostupni linkovi

Grupa hakera želi da 'razotkrije pravo lice režima' u Iranu


Stražari vuku iscrpljenog zatvorenika u zatvoru Evin u Teheranu.
Stražari vuku iscrpljenog zatvorenika u zatvoru Evin u Teheranu.

Pišu: Michael Scollon i Radio Farda RSE

Hakerska grupa koja sebe naziva ‘Edalat-e Ali’ (Alijeva pravda) potresla je iranski establišment posljednjih mjeseci objavljivanjem video snimaka i povjerljivih dokumenata koji, kako izgleda, pokazuju sistematsko maltretiranje zatvorenika u najozloglašenijem iranskom zatvoru, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ali, do ovog trenutka, grupa je malo otkrila o svom sastavu ili ciljevima.

Sada, u ekskluzivnom intervjuu za Radio Farda RSE-a, Edalat-e Ali je po prvi put kazao da se grupa sastoji od Iranaca koji žive i rade u Iranu, te da ima namjeru da razotkrije navodna kršenja ljudskih prava u zemlji i traži oslobađanje političkih zatvorenika.

Navodne zloupotrebe u zatvoru Evin u Teheranu koje je razotkrio Edalat-e Ali, izazvale su negodovanje grupa za ljudska prava izvan zemlje. To je također natjeralo iranske vlasti da priznaju istinitost procurjelih video snimaka, pa čak i da ponude izvinjenje.

Međutim, curenje je također dovelo do spekulacija iranskih posmatrača da bi grupa hakerskih aktivista mogla da radi iz inostranstva, a vjerovatno i po nalogu neidentifikovane strane države.

Edalat-e Ali je opovrgao tu sugestiju u intervjuu za RSE prošle nedjelje, dok je izložio svoje ciljeve i pomoć koju dobija u otkrivanju navodnih zatvorskih zloupotreba od strane "sunarodnika" unutar Irana.

Grupa je odgovarala na pitanja RSE putem uspostavljenog kontakta koristeći bezbjednu aplikaciju za razmjenu poruka. Hakerska grupa je koristila kanal za dijeljenje video zapisa i dokumenata s RSE posljednjih mjeseci.

Dok su visoki iranski zvaničnici potvrdili autentičnost niza video snimaka koji su procurili preko Edalat-e Ali, a koji su također objavljeni na drugim medijima krajem avgusta, nije bilo javne reakcije na povjerljive dokumente koje je otkrio RSE ranije ovog mjeseca.

"Naš cilj je da razotkrijemo nehumane aktivnosti režima protiv iranskog naroda i ne dozvolimo režimu da to sakrije", navodi grupa u pisanim komentarima. "Želimo oslobađanje političkih zatvorenika."

Snimci do kojih je Edalat-e Ali došao preko hakovanih kamera za video nadzor u zatvoru Evin, pokazuju mnoga zlostavljanja, uključujući prenatrpanost i druge nehumane uslove u ćelijama, kao i napade na zatvorenike koje su počinili čuvari i drugi zatvorenici.

Snimak - koji uključuje ono što je izgledalo kao scena iscrpljenog starijeg zatvorenika kojeg vuku uz stepenice i scena iz kontrolne sobe u zatvoru - doveo je do izvinjenja šefa iranskog kaznenog sistema kao i do istrage.

Šef Iranske zatvorske organizacije Mohamed Mehdi Hadžmohamedi napisao je u tvitu 24. avgusta da je lično prihvatio odgovornost za "neprihvatljivo ponašanje" koje je otkriveno na snimcima i da je posvećen radu na sprječavanju ponavljanja takvih "tragičnih događaja".

Visoki zvaničnik iranskog pravosuđa Golamhosein Mohseni Edžei naredio je istragu, a državni mediji povezani s političkim tvrdolinijašima rekli su da bi rezultati istrage trebalo da budu objavljeni.

Gholamhosein Mohseni Edžei, šef iranskog pravosuđa
Gholamhosein Mohseni Edžei, šef iranskog pravosuđa

U međuvremenu, u povjerljivim dokumentima koje je Edalat-e Ali kasnije objavio detaljno je opisano kako su zatvorske vlasti Evina navodno preduzele oštre korake da prekinu štrajkove glađu istaknutih zatvorenika, uključujući uskraćivanje prava na posjete i blokadu pristupa telefonu.

"Ovi povjerljivi dokumenti iz zatvora Evin su ubjedljivi dokazi kršenja ljudskih prava i ne mogu se zanemariti", kazali su iz grupe Edalat-e Ali za RSE. "Oni su dokaz vapaja iranskog naroda za međunarodnom pažnjom i ljudskim pravima, otkrivajući pravo lice režima i [predsjednika] Ebrahima Raisija", ultrakonzervativca koji je bio bivši šef pravosuđa, dodala je grupa.

Upitani o priznanju odgovornosti zatvorskog zvaničnika Hadžmohamedija, grupa Edalat-e Ali je opisala njegovo izvinjenje kao "krokodilske suze".

"Naš uspjeh i odlučnost da otkrijemo [zatvorsko zlostavljanje] svijetu bili su takvi da režimu nisu dali priliku da poriče, sakrije ili laže", rekla je grupa, dodajući da Hadžmohamedi nije imao drugog izbora osim da se izvini.

"Da li su promijenili svoj odnos prema zatvorenicima dan poslije izvinjenja?", pitala je grupa. "Da li je [Hadžmohamedi] oslobodio političke zatvorenike koji se drže bez poštenog suđenja?"

Pravi razlog za izvinjenje, sugerisao je Edalat-e Ali, je to što vlasti "nisu uspjele da obezbijede i zaštite svoje kompjuterske sisteme od našeg sajber napada".

Grupa hakera je također odbacila sugestije da bi to mogla biti strana operacija koja radi pod iranskom krinkom. "Mi, iranska grupa, odlučni smo da otkrijemo pravo lice ovog režima na bilo koji način, koristeći sve svoje sposobnosti i sposobnosti naših saveznika", saopštila je grupa. "Mi, narod Irana, moramo da mislimo svojom glavom i da nikome ne damo priliku da odlučuje za nas i o našoj budućnosti."

Grupa Edalat-e Ali je dalje objasnila da su video snimci koji su dati RSE-u i drugim medijima "dobiveni hakiranjem kompjuterskih sistema zatvora Evin, i da ne bismo mogli biti uspješni bez saradnje i pomoći naših veoma hrabrih sunarodnika koji su rizikovali svoje živote".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG