Dostupni linkovi

Iran zaplenio tanker sa 'krijumčarenim gorivom' u Persijskom zalivu


Iranske vlasti povremeno objavljuju zaplenu švercovanih pošiljki goriva i hapšenje njihovih posada. (arhivska fotografija)

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) zaplenila je strani tanker koji je prevozio 11 miliona litara goriva u Persijskom zalivu.

Šef pravosuđa južne provincije Hormozgan Mojtaba Ghahremani rekao je iranskim medijima 31. oktobra da je na brodu bilo "švercovano gorivo". Kapetan i posada su takođe uhapšeni, dodao je. Nacionalnost plovila i posade nisu saopšteni.

Ghahremani je rekao da je zaplena plovila "urađena posle mesec dana detaljnog tehničkog i informativnog rada" i da je njegova vrednost oko 6,7 miliona dolara. "Sva plovila koja su dopremila gorivo tankeru takođe će biti krivično gonjena", rekao je zvaničnik pravosuđa.

Iranske vlasti povremeno objavljuju zaplenu švercovanih pošiljki goriva i hapšenje njihovih posada. U maju su snage IRGC-a zaplenile Delta Poseidon i još jedan tanker kojim upravljaju Grci u nečemu što je izgledalo kao kaznena akcija, pošto su zaplene brodova rasle usred rastućih međunarodnih tenzija sa Iranom i u regionu Zaliva.

Iranske akcije usledile su nakon što je Grčka zaplenila tanker Pegas (Lana) pod iranskom zastavom i ruskom posadom u aprilu.

XS
SM
MD
LG