Dostupni linkovi

Grčka odobrila oslobađanje tankera pod iranskom zastavom zaplenjenog u aprilu


Tanker pod zastavom Liberije Ice Energy (levo) prenosi sirovu naftu iz naftnog tankera Lana pod iranskom zastavom (bivši Pegaz), sa obale grčkog ostrva Evija 26. maja.
Tanker pod zastavom Liberije Ice Energy (levo) prenosi sirovu naftu iz naftnog tankera Lana pod iranskom zastavom (bivši Pegaz), sa obale grčkog ostrva Evija 26. maja.

Grčka je 2. jula saopštila da je tanker "Lana" pod iranskom zastavom koji je Atina zaplenila u aprilu odvučen u luku Pirej nakon odluke grčkog sudskog veća da pusti brod. Tanker je bio usidren kod grčkog ostrva Evija poslednja dva meseca u diplomatskom sukobu koji je zaoštrio odnose između Atine i Teherana.

Plovilo su zaplenile grčke vlasti 15. aprila kada se usidrio kod luke Karistos na Eviji. U to vreme sa njega se vijorila ruska zastava i prevozio je posadu od 19 Rusa. Grčka obalska straža saopštila je da je zaplenjen zbog sumnje da je prekršio sankcije EU uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini. Naftu na brodu su zaplenile Sjedinjene Države i prebačena je na drugo plovilo.

Nejasno je da li je nafta zaplenjena zato što je u pitanju iranska nafta koja je pod američkim sankcijama ili je to zbog sankcija tankeru, koji je nedavno promenio ime iz "Pegaz" u "Lana" i koji od 1. maja plovi pod iranskom zastavom. Izvor u grčkom ministarstvu pomorstva, kojeg citira Rojters, rekao je da je američko ministarstvo pravde "obavestilo Grčku da je teret na brodu iranska nafta".

Odluka o zapleni broda poništena je 10. juna, ali je on ostao usidren zbog potraživanja druge kompanije na ime dugova za usluge šlepa. Brod je na kraju pušten nakon što je dug otplaćen, preneo je Rojters pravni izvor.

Grčko sudsko veće poništilo je presudu kojom je Sjedinjenim Državama dozvoljeno da zaplene teret, ali nije odmah bilo jasno da li će "Lana" pokušati da preuzme naftu.

Incident je podstakao iranske snage u maju da zaplene dva grčka tankera u Persijskom zalivu i usmere ih nazad u Iran, a Teheran je upozorio na "kaznenu akciju" protiv Atine. Ministarstvo spoljnih poslova Grčke uložilo je protest iranskom ambasadoru u Atini zbog "nasilnog preuzimanja dva broda pod grčkom zastavom" u Persijskom zalivu.

XS
SM
MD
LG