Dostupni linkovi

Posebna sjednica o nuklearnim aktivnostima Irana 10. jula


Nuklearno postrojenje, Iran

Posebna sjednica Upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa izvještajem generalnog direktora Agencije Jukije Amana biće održana 10. jula, izjavio je neimenovani predstavnik IAEA.

Portparol Agencije potvrdio je da će sjednica biti održana u srijedu, 10. jula.

Ambasador SAD pri Međunarodnim organizacijama u Beču Džeki Volkot ranije je zahtijevala od Upravnog odbora da održi specijalnu sjednicu na kojoj će se razgovarati o najnovijem "zabrinjavajućem" izvještaju Amana o nuklearnom programu Irana.

"SAD snažno podržavaju IAEA i napore u sprovođenju verifikovanja u Iranu. Kao što je ambasador Volkot ranije izjavila, detaljno izvještavanje generalnog direktora zasnovano na činjenicama o aktivnostima Teherana - kao i bilo kakve promjene u vezi s tim - ključno je za Upravni odbor u sprovođenju autoriteta, sa ciljem tačne procjene iranskog pridržavanja obaveza", saopšteno je iz misije SAD.

U saopštenju se navodi da međunarodna zajednica mora da prebaci odgovornost na iranske vlasti.

Iranska novinska agencija Fars javila je ranije, pozivajući se na neimenovani izvor, da je količina uskladištenog uranijuma premašila 300 kilograma, koliko je dozvoljeno prema sporazumu koji je Teheran postigao 2015. godine sa svjetskim silama.

XS
SM
MD
LG