Dostupni linkovi

Iran traži spas u industriji automobila


Piše: Čarls Reknagel, priredio Miloš Teodorović

Kako preživeti pod sankcijama? Drama dobro poznata javnosti u bivšoj SR Jugoslaviji i te kako je aktuelna u Ahmedinedžadovom Iranu. No, za razliku od države na čijem je čelu bio Slobodan Milošević (čija se sedma godišnjica smrti danas obeležava) Iran ipak nije u potpunoj međunarodnoj izolaciji. Udar sankcija međunarodne zajednice pre svega je usmeren na izvoz nafte i gasa, dok većina drugih privrednih grana praktično može da nastavi sa radom. No, kao nus efekat glavnog pravca sankcija jake posledice se osećaju u drugim privrednim oblastima. Pa i onoj koju je država odredila kao spasonosnu u nezavidnoj situaciji. U automobilskoj industriji.

U martu kada u Iranu startuje nova fiskalna godina, kao glavni argument za preživljavanje pod sankcijama Teheran obećava prihode koji će pristići iz auto industrije. Država već trpi zbog blokade izvoza gasa i nafte gubitke koji se mere u milijardama dolara i samo naivni zaista mogu verovati da će proizvodnja automobila tu imati bitnijeg efekta. Međutim, zvanične vlasti ipak čine sve kako bi je zaživeli, o čemu govori i britanski ekonomista, te poznavalac prilika u Iranu, Edvadr Bel:

Ovogodišnji iranski budžet pokazao je da čak i autoriteti u toj državi shvataju da je uticaj sankcija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije na sekor nafte i gasa takav, da sama iranska ekonomija svoje izvozne kapacitete ne može posmatrati izvan toga. To je povezano kao hleb i maslac. Zbog toga Vlada mora biti zaintereosvana da da poseban prioritet izvoznim kapacitetima u drugim sektorima ekonomije Irana”.

Međutim previranja unutar Irana, te iranske ekonomije, nisu zaobišla ni autoindustriju. Prepolovljavanje vrednosti domaće valute za posledicu je imalo poskupljenje najvažnijih delova za proizvodnju pa su se neki inostrani partneri, poput francuskog “Pežoa”, povukli iz nekih zajedničkih projekata. Tako je u prvih devet meseci 2012. godine proizvodnja prepolovljena u odnosu na godinu dana ranije.

Peugeot proizveden u Iranu, jul 2009.
Peugeot proizveden u Iranu, jul 2009.
Uz to, sve je manje prostora da se zaista proizvodi za zapadno i azijsko tržište, koje je žedno (uprkos krizi) novih, modernih, do sada neviđenih rešenja za četvorotočkaše. Tu trku Iran teško može da iznese s obzirom da su neke proizvodnje linije stare i po 16 godina. Zastarelost tehnologije čini da je iranska automobilska reputacija sve lošija, te da je sve više tržišta na kojima se ona prosto ne može nositi sa konkurencijom.

Jedan od prvih primera je Belorusija. Iranska državna firma “Kodro” već ima fabriku blizu Minska, za proizvodnju automobile za lokalno i rusko tržište. Ali kada je nedavno najavila da planira da poveća proizvodnju rekacija javnosti u Belorusiji je bila mlaka. Analitičar Ales Herasmjenko objašnjava zbog čega:

“Iranski ‘Samand’ automobili, kako su nam opisali, sa svom šminkom koja je upotrebljena, ipak su rezultat tehnologija devedesetih godina. To je zapravo proizvod devedesetih. Znate kakva konkurencija na toj vrsti tržišta danas vlada. Osim toga iako su carine visoke, tržište u Belorusiji, Rusije u celoj carinskoj uniji, je puno modernih, visokokvalitetnih stranih automobile”.

No, s obzirom da nemaju previše izbora, iranski zvaničnici obećavaju nova tržišta i nove poslovne ugorove. I zaista ih traže. Usmereni su ka susednom Iraku. Šef kompanije “Kodro” Džavad Najmendin izjavio je da je ta kompanija tokom dve godine u nestabilni Irak izvezla više od 400 milona vrednih automobila, a da je još 30 000 istih spremno za put u tu državu. Ali u Iraku navode da nemaju budućih planova o produbljivanju ove vrste saradnje.

Portparol državne iračke “General” kompanije Hader al-Šimari, izjavio je za Radio Slobodni Irak, da Bagdad još nije doneo odluku o tome ko će u ovoj sferi biti njegovi partneri, Koreanci, Kinezi, Francuzi ili možda zaista Iranci:

“Trenutno mi nemamo direktnih dogovora sa bilo kojom iranskom ili nekom drugom stranom kompanijom. Postoje međunarodni investititori koji sarađuju sa nama i proizvođačima”.

Sve to čini da iranski planovi za izvoz automobila postaju sve duži, a njihova realizacija sve neizvesnija.
XS
SM
MD
LG