Dostupni linkovi

Iranac osuđen na smrt počeo štrajk glađu


Mohammad Mehdi Karami
Mohammad Mehdi Karami

Mohammad Mehdi Karami, iranski demonstrant koji je osuđen na smrt, počeo je štrajk glađu nakon što mu je kaznu potvrdio Vrhovni sud.

Aktivistička grupa HRANA citirala je Karamijevog odvjetnika koji je potvrdio da je on 4. januara stupio u štrajk glađu u centralnom zatvoru Karaj.

Kako je navedeno, učinio je to u znak protesta protiv odluke suda i uskraćivanja njegovog prava da izabere odvjetnika po vlastitom izboru.

Mohammad Karami tvrdi da su ga iranske snage sigurnosti mučile zbog priznanja kako bi njega i 15 drugih demonstranata okrivili za smrt pripadnika paravojnih snaga Basij tokom demonstracija širom zemlje.

Incident se dogodio 3. novembra u Karaju, glavnom gradu provincije Alborz, tokom odavanja počasti ubijenoj demonstrantici Hadis Najafi.

Ona je ubijena usred protesta pokrenutih zbog smrti Mahse Amini koja je umrla u pritvoru policije za moral.

Ranije je opozicioni aktivistički kolektiv 1500tasvir javio da je Karami porodici rekao da su ga policajci tokom hapšenja toliko pretukli da su njegovo tijelo ostavili na ulici, misleći da je mrtav.

Pročitajte i ovo:

Vlasti su optužile 16 demonstranata, uključujući Karamija, da su odgovorni za smrt pripadnika paravojnih snaga Basij, tokom protuvladinih protesta.

Oni negiraju optužbe te ističu da su meta zbog sudjelovanja u protestima širom Irana, nakon smrti Mahse Amini.

U tom je slučaju pet osoba osuđeno na smrt, dok je još 11 osoba, uključujući troje maloljetnika, dobilo dugotrajne zatvorske kazne.

Glasnogovnik Vrhovnog suda objavio je 3. januara na Twitteru da se temeljem sudske odluke ukidaju smrtne presude za trojicu optuženika, zbog propusta u istrazi.

Organizacije za ljudska prava usprotivile su se izricanju smrtnih kazni demonstrantima u Iranu nakon hitnih "lažnih suđenja".

Iranske vlasti su sedmicama upozoravale da će oštro reagirati na bilo kakve nemire, a do sada su pogubile dva demonstranta.

Majidreza Rahnavard javno je obješen 12. decembra 2022. godine, 23 dana nakon što je uhapšen zbog optužbe da je ubio dvojicu pripadnika iranskih sigurnosnih snaga.

Grupa Iran Human Rights saopćila je da je presuda Rahnavardu temeljena na "iznuđenim priznanjima, nakon krajnje nepoštenog procesa i nastupnog suđenja".

Moshen Shekari je javno pogubljen 8. decembra prošle godine nakon što je iranski Vrhovni sud odbio žalbu na njegovu kaznu. Optužen je da je navodno ranio službenika osiguranja.

Iranska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Oslu saopćila je da je u Iranu 2022. pogubljeno više od 500 osoba..

XS
SM
MD
LG