Dostupni linkovi

Iran se zaklinje na ‘osvetu’ na godišnjicu ubistva generala Solejmanija


Demonstranti u Bagdadu obilježavaju godišnjicu napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Solejmani, 3. januar 2022.
Demonstranti u Bagdadu obilježavaju godišnjicu napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Solejmani, 3. januar 2022.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi zakleo se na osvetu za ubistvo vodećeg iranskog generala u napadu američkim dronovima u Bagdadu prije dvije godine ako se tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu i bivše državnom sekretaru Mikeu Pompeou ne bude sudilo.

"Ako Trump i Pompeo ne budu izvedeni na pošteno suđenje za zločinački čin ubistva generala (Kasema) Solejmanija, muslimani će osvetiti svog mučenika", rekao je Raisi u televizijskom govoru 3. januara usred pojačanih regionalnih tenzija na drugu godišnjicu od smrti iranskog generala.

Ranije tokom dana oborena su dva naoružana drona dok su se približavala vojnom objektu u kojem su smještene američke snage u međunarodnom aerodromu u Bagdadu, rekli su sigurnosni izvori.

Protivraketni sistem u kompleksu koji koristi koalicija predvođena SAD-om u borbi protiv ekstremističke grupe tzv. Islamska država (IS) "angažovali su [dva drona] koji su oboreni bez incidenata", rekao je izvor iz koalicije za agenciju AFP.

Opisujući bespilotnu letjelicu kao "dronove samoubice", dužnosnik koalicije rekao je za agenciju Associated Press (AP) da je incident "opasan napad na civilni aerodrom".

Nema izvještaja o šteti ili ranjenim u incidentu, što su potvrdili i irački sigurnosni dužnosnici. Niko nije odmah preuzeo odgovornost.

Soleimani, koji je bio na čelu elitnih snaga Quds iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), i njegov irački poručnik Abu Hamid al-Muhandis, ubijeni su 3. januara 2020. u napadu dronom u blizini aerodroma u Bagdadu.

Vazdušni napad, koji je naredio Trump, uslijedio je kao odgovor na niz napada na interese SAD u Iraku.

Soleimani se smatrao glavnim tvorcem iranske bliskoistočne vojne strategije, a njegovo ubistvo potaknulo je napetosti između Irana i Sjedinjenih Država.

Ispraćaj Solejmanija i Muhandisa u Bagdadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Pet dana nakon Soleimanijeve smrti, Iran je ispalio projektile na iračku vazdušnu bazu u kojoj su smještene snage SAD-a i drugu bazu u blizini iračkog grada Irbila.

Iste noći, let Ukraine International Airlinesa oboren je iranskim projektilima zemlja-vazduh ubrzo nakon polijetanja iz Teherana 8. januara 2020.

Iran je priznao da su njegove snage nehotice oborile avion za Kijev usred pojačanih napetosti sa Sjedinjenim Državama.

Kao još jedan znak bliskoistočnih napetosti, 2. januara na meti hakera je bila web-stranica velikih izraelskih novina.

Napad na web-stranicu Jerusalem Posta zamijenio je sadržaj slikom koja prikazuje projektil koji pada iz šake s prstenom koji se dugo povezuje sa Soleimanijem.

Slika je prokazivala eksplodirajuću metu dizajniranu da izgleda kao izraelski centar za nuklearna istraživanja povezan s izraelskim nedeklarisanim programom nuklearnog oružja.

Novine na engleskom jeziku priznale su hakovanje, napisavši na Twitteru: "Svjesni smo očitog hakiranja naše web-stranice, uz direktnu prijetnju Izraelu".

Nijedna grupa nije odmah preuzela odgovornost za hakiranje.

Jerusalem Post navodi da nije jasno jesu li hakeri bili iz Irana, pristalice izvan zemlje ili su bili pod pokroviteljstvom države.

Prethodnog dana stotine demonstranata izašlo je u Bagdadu kako bi obilježilo godišnjicu napada u kojem je ubijen Soleimani.

Iako je međunarodna koalicija protiv grupe tzv. Islamska država najavila završetak svoje "borbene misije" u Iraku u decembru, oko 2.500 američkih i 1.000 vojnika koalicije ostaje u zemlji da savjetuju i obučavaju iračke sigurnosne snage.

Takođe 3. januara, jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, zaplijenili su brod pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crvenom moru, ključnoj ruti za međunarodnu trgovinu i isporuke energije.

Šiiti Huti priznali su incident kod obale Hodeide, dugo osporavane nagrade iz sedmogodišnjeg rata u Jemenu.

Vojni glasnogovornik grupe, Jahia Sarei, opisao je brod kao "vojni teretni brod" Emirata koji prevozi opremu u jemenske teritorijalne vode "bez ikakve dozvole" za sudjelovanje u "neprijateljskim djelima" protiv stabilnosti zemlje.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Hutija optužila je grupu da je počinila "oružano piratstvo" i tvrdila da je brod prevozio medicinsku opremu iz demontirane saudijske poljske bolnice na otoku Sokotra.

Izvor: Reuters, AP, The Jerusalim Post, AFP

XS
SM
MD
LG